Разкриха имената на полицаите, рекетирали каналджии и кой е тарторът им

човек с белезници

Задържаните четиримата полицейски служители са с мярка за неотклонение за 72 часа. Това каза Детелина Йотова, която е наблюдаващ прокурор по заведеното дело срещу четиримата полицейски служители, задържани по време на провелата се снощи специализирана акция в района на Калотина. „До настоящия момент в следствие на проведената акция от снощи имаме задържани 4 лица – Георги Жеков, ръководител на организираната престъпна група с участници в нея: Продан Георгиев, Николай Григоров Красимир Евтимов“, съобщи прокурорът.

По думите ѝ ръководителят на групата Жеков е привлечен за престъпление по чл. 302 ал. 1 от НК за подкуп, тъй като снощи в него са намерени 150 белязани евро, които е трябвало да му даде лице, превозващо мигранти, съобщи „Фокус”. Започнаха обиски в домовете на служителите, от където иззехме вещи, абсолютно относими към предмета на разследването“, посочи Йотова. Тя уточни, че в Жеков, освен 150-те белязани евро са намерени и два „прави“ телефони, които се използват само за определена престъпна дейност. „В колата му са намерени 600 евро, неотваряна СИМ- карта, оръжие и гаранционна карта за купен "прав" телефон.

В Продан Георгиев са намерени две флашпамети, в които тепърва ще се установи какво има, два телефона и 4 650 евро, 1000 шилинга и 120 турски лири в автомобила, с който е бил на смяна. От дома му е взет компютър и не малко жълт метал, който предстои да се установи какъв е“, разказа Йотова.

По думите ѝ у третия от задържаните, който не е бил на работа, а в дома си, са намерени три телефони. В дома на четвъртото лице са открити 3 740 лева, 2 телефона, 625 евро и една СИМ карта на сръбски оператор. „По делото имаме разпити на свидетели, СРС-та, видеонаблюдение. По отношение на лицата е взета мярка за 72-часово задържане и мярката за неотклонение при специализирания наказателен съд ще се гледа утре“, каза още Йотова.

Когато не са били на работа, задържаните полицейски служители са превозвали бежанци. Йотова уточни, че разследването се води за организирана престъпна група, осъществявала превозване на мигранти през територията на страна и за взимане на подкуп. По думите ѝ четиримата, които са служители на ОДМВР-София, са действали по тази схема от месец април тази година и са осъществявали престъпната си дейност поне 2-3 пъти в седмицата.

„Превозните средства са така наречените „пилотни коли“. Човекът, който ги управлява, плаща на полицаите, след което колите с бежанци преминават и стигат до района на град Драгоман. След това вече други лица, за които нямаме информация по това дело, ги превеждат през границата на страната в посока Сърбия“, обясни Йотова. По думите ѝ самите полицаи също са превозвали бежанци и са правили организацията да бъдат превозвани мигарнти, когато не са били на работа.

„Когато са на работа взимат подкуп, за да могат да бъдат преведени тези бежанци, когато не са на работа – самите те си правят организация, за да бъдат превозвани бежанци на територията на страната“, разказа тя. Прокурорът допълни, че на този етап само четиримата са задържаните лица, но не може да каже дали за в бъдеще няма да има и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст