Швейцарците се дебнат по съседски

клм

Около 22% от хиляда анкетирани в рамките на швейцарско изследване признават, че са следили съседите си с помощта на бинокъл, камера, смартфон или просто през шпионката на външната врата. Най-разпространеният повод за подобен "шпионаж" е състоянието на растенията на комшиите (28 на сто), следват ремонтните работи и начинът, по който те се отнасят към децата си (18%) и партньорите си (13 процента).

Любопитно е, че най-голямо влечение към своеобразния мониторинг проявяват младите хора на възраст между 15 и 29 години, докато швейцарците между 60 и 74 се вълнуват най-малко от тези неща.

Швейцарските младежи се оказват и най-големите параноици – на 48% от анкетираните поне веднъж им се е струвало, че са били следени от съседите (този субективен показател е средно 40 на сто за цялата страна).

Местните жители се чувстват най-беззащитни от зоркото око на комшиите на своите балкони и тераси. Изследването показва още, че гражданите са по-често обект на следене от комшиите в сравнение с хората, живеещи по селата. Жителите на Тичино са усещали най-често настойчивите погледи (53 на сто), следвани от представителите на романска Швейцария. Най-малко мнителни са съгражданите им, населяващи немскоезичната част на страната. Жените пък се оплакват от нежелано наблюдение малко по-често от мъжете (41 срещу 38 на сто).

Авторите на изследването твърдят, че темата за съседското следене е изключително важна за алпийската държава, където повечето хора обитават жилища под наем. Много от тях живеят в големи сгради с много апартаменти и открити балкони и тераси. Въпреки тези предпоставки изследователите са учудени от големия процент анкетирани, които си признават, че шпионират другите. Колкото до повишените опасения от следене при младите хора, те се дължат на факта, че "цифровото поколение" е съвсем наясно как лесно може то да се осъществи при съвременните технически средства.

Каре

По данни на Daily Mail около половината британци поглеждат от време на време в съседските дворове, за се осведомят как вървят розите на конкуренцията и дали моравата е добре поддържана. Изследване на Йейлския университет от 2014-а пък показва, че една четвърт от англичаните шпионират комшиите си поне веднъж седмично, като всеки трети се втурва към прозореца веднага щом чуе шума на непознат автомобил. Иначе почти половината от анкетираните (волно или неволно) са добре запознати с обстановката в домовете на съседите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст