Берн претегля алтернативите

Томас Йордан

Националната банка на Швейцария държи под око партньорите си от Великобритания и в еврозоната. Така би могла да коригира, ако е необходимо, политиката си след вота за BREXIT, заяви председателят на институцията Томас Йордан. Той потвърди "двустълбовата" стратегия на банката, съставена от отрицателни лихви по депозитите в размер на минус 0.75% (и по-ниски, ако се наложи) и от валутни интервенции.

По оценка на икономисти швейцарските централни банкери могат да свалят депозитната лихва до минус 1.25%, преди инвеститорите да започнат да трупат пари под дюшеците, за да избегнат допълнителни разходи, сочи анализ на агенция "Блумбърг". Срещу проведения на 23 юни референдум на Острова паричните стратези на алпийския оазис реагираха с интервенции, за да спрат ръста на франка. По оценка на експерти швейцарската валута трябва да се повиши до 1.05 франка за едно евро, за да предизвика централната банка да понижи още лихвените проценти. Валутните резерви на Националната банка на Швейцария са скочили до рекордните 608.8 млрд. франка през юни. Швейцарските пари се разменяха по курс от почти 1.09 франка за едно евро в късната следобедна търговия на 28 юли.

Йордан признава, че ниските лихви в никакъв случай не са идеалният вариант за управление на валутните резерви. Централната банка редуцира през първото тримесечие дела на правителствените облигации, които притежава, от 71% през предишните три месеца до 68 процента. "Порцията" от книжа с максимален инвестиционен рейтинг "ААА" пък е орязана от 61 на 59 процента. Очакванията на централните банкери са за 0.3% средна инфлация през 2017-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст