ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дончев: Преносът на газ към Европа не може да е успешен без България и Гърция

българия гърция

Възможните трасета за пренос на газ към Европа не могат да бъдат успешни без участието на България и Гърция. Важно е да се стремим към партньорство, като планираме заедно бъдещето на газовия сектор за следващите години, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис.

В срещата, която се провежда в рамките на междуправителственото заседание на България и Гърция, участваха още министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Ивелина Василева, а от страна на Гърция – главният секретар по международни икономически връзки Георгиос Ципрас и дипломатическият съветник на министъра на енергетиката и околната среда Николаос Йотопулос.

Акцент на разговора беше развитието на съвместните проекти в газовия сектор и действията на България и Гърция за превенция от наводнения и управление на водите.

Дончев подчерта, че България вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ до Александропулис в Гърция и изрази очакването към гръцката държава да участва в този проект като гаранция, че той е приоритетен и за двете страни.

„За да следва икономическата логика, терминалът би следвало да се изгради в близост до газопровода Гърция-България“, подчерта Дончев.

След успешното провеждане на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, предстои през следващата седмица да стартира и втората фаза – по подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет за газопровода, обяви министър Петкова.

Дончев каза също, чу междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за Балканите. 

Домакините представиха напредъка по разработване на концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас. 

 Министър Василева информира гръцката страна, че България започва подготовка на национална стратегия за адаптация към промените в климата до 2030 г., която ще анализира влиянието му върху различни сфери на икономиката с хоризонт до 2050 г., така че Гърция не бива да се притеснява от наводнения. 

По-рано на среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас, премиерът Бойко Борисов заяви, че имат единомислие по всички критични теми. Той заяви, че България все още не е член на Шенген, което е несправедливо и трябва да бъде решено, за което Гърция ни подкрепя. 

Борисов обяви също,  че една от приоритените задачи е свързването на Черно и Бяло море чрез жп линия, която от българска страна вече е изградена. Линията от Бургас до Александруполис ще бъде финализирана до две години.

Премиерът Ципрас съобщи, че през това лято рекорден брой българи ще почиват в курортите на Северна Гърция, като се очаква техният брой да стигне 1 милион.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст