ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция призна, че може да има грешки в чистката след метежа

турция полиция

Турция смени ожесточения тон, който предприе след опита за преврат. Турски лидери посочиха за първи път днес, че в чистката след осуетения военен преврат, критикувана в чужбина заради нейните мащаби, може да са били допуснати "грешки", съобщават  АФП и БТА.

„Ако е имало грешки, ние ще ги поправим“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Преследването на привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за организирането на опита за преврат, доведе до радикална чистка в армията, правосъдието, образованието и медиите.

На пресконференция Куртулмуш обяви, че гражданите, които нямат нищо общо с Гюлен няма от какво да се притесняват. „Но тези, които са свързани с живеещия в САЩ проповедник, трябва да се страхуват. Те ще платят скъпо“, посочи турският вицепремиер.

Турският премиер Бинали Йълдъръм също спомена възможността сред хилядите засегнати от чистката да има такива, които са жертва на произвол.

По-рано бе обявено, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отзовава исковете за изплащане на компенсации за обиди, подадени против лидери на опозицията. Ответници по тези дела са ръководителят на „Народно-републиканската партия“ Кемал Киличдароглу и лидерът на „Партията на националистическото движение“ Девлет Бахчели.

Ердоган  се оплака от опозиционерите заради техни изказвания с рязка критика към него. Адвокатите му  сметнаха, че тези изказвания  обиждат честта и достойнството на държавния глава.

Заявлението за оттегляне на исковете беше направено в съда. В него се казва, че ищецът се отказва, както от търсенето на разбирателство, така и споразумение.

Ердоган обаче даде да се разбере, че няма намерение да отзовава аналогични искове, подадени против прокюрдската „Демократична партия на народите“, а също така и поддръжниците на проповедника Фетхуллах Гюлен, считан в Турция за автор и идеен вдъхновител на опита за военен преврат на 15 срещу 16 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст