ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австралийската централна банка понижи основната си лихва

Австралийска централна банка

Резервната банка на Австралия (RBA) понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 1.50 процента. Предприетите мерки са свързани със сигналите за забавяне на икономическия растеж в страната, съобщава CNBC. Решението, което ще влезе в сила от 3 август има за цел и да подкрепи икономиката в рамките на прехода към растеж без чуждестранни ресурси след безпрецедентния инвестиционен бум в суровинния сектор.

Съветът на директорите на централната банка прецени, че перспективите за устойчив икономически растеж с инфлация, която да се върне към целевото ниво с течение на времето, ще бъдат подобрени чрез ново облекчаване на нейната парична политика, въпреки че темпото на растеж на глобалната икономика е под неговото средно ниво.

Като цяло последните данни на централната банка сочат, че икономиката в страната расте с умерени темпове въпреки сериозния спад в бизнес инвестициите, a трудовият пазар продължава да дава смесени сигнали. Инфлацията е ниска и е вероятно да запази ниските си нива до края на 2016 година.

RBA също така отбеляза, че днешното понижение на лихвата се дължи и на поскъпващия австралийски долар, което може да усложни процеса на възстановяване на икономиката на страната.

Износът на суровини, който бе един от основните икономически двигатели, е отбелязал сериозен спад през последните месеци, което се дължи най-вече на ниските цени на петрола, допълват от регулатора.

На свой ред Гуверньорът на централната банка Глен Стивънс обяви на пресконференция, че желанието на борда на банката е да върнат инфлацията на желаното от тях ниво чрез облекчаване на паричната политика, като по този начин ще се завърне и растежът на икономиката в Австралия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст