ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Димитър Марков: Не очаквам Законът за съдебната власт да остане непроменен повече от година

Слугите на Темида не си знаят сметката

Промените в Закона за съдебната власт не са това, което експертите и обществеността очакваха от рекламираното като съдебна реформа, каза в предаването "12+3" Димитър Марков от Правната програма Центъра за изследване на демокрацията.

Прави лошо впечатление, че народните представители показаха арогантно отношение към темата за съдебната реформа. Остана впечатлението, че всичко се прави в последния момент, за да се удовлетворят някакви очаквания, а не да се постигне истинска реформа, смята Марков. Политиците до известна степен си купиха малко време с хоризонт около половин година. Ако до Нова година не видим реални резултати, дебатът ще се възобнови. Няма да има никакви видими положителни резултати от промените, допълни той.

Най-големият проблем е, че реформата се съсредоточи върху ВСС и тенденциозно заобиколи прокуратурата. Системата е капсулирана, силно централизирана и колкото по-нагоре си в йерархията, толкова повече възможности имаш да влияеш на всяко едно дело, каза още Марков.  Според него, ако продължим да получаваме негативни оценки от Европа и отново има критики в доклада, първосигналната реакция на политиците биха били още промени.

Не очаквам Законът за съдебната власт да остане непроменен повече от една година, каза в заключение Димитър Марков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст