ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приоритет за Русия е начело на ООН да има източноевропеец

Виталий Чуркин

Русия смята за приоритетна задача назначаването на представител на Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Агенциите цитиран постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Позицията на Москва е известна от по-рано, но сега е изразена малко преди следващото предвариелно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация. То е насрочено за 5 август.

В първото гласуване – на 21 юни, с най-добри изгледи за поста се открои бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата есен беше върховен комисар на ООН за бежанците.

Следващите двама във временното класиране са от Източна Европа – бившият президент на Словения Данило Тюрк, който е втори, и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Запитан от журналисти доколко е важно за Русия избирането на източноевропеец за генерален секретар, Виталий Чуркин е отговорил, че "това е приоритет". Но както и в предишни изявления на руски дипломати по въпроса, той е добавил уговорката, че "има и други добри кандидати от други региони".

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. е заеман от южнокорееца Бан Ки Мун, се освобождава на 1 януари. До момента за поста претендират 12 души, сред които бивши държавни глава и министри на външните работи.

На 21 юли 15-членният Съвет за сигурност на ООН проведе първо предварително гласуване по списъка на кандидатите за висшия пост в организацията, при което 67-годишният Гутериш получи 12 гласа "за" и нито един "против".

Някои дипломати и наблюдатели смятат, че ако в гласуването в петък никой не се обяви против португалеца, въпросът с назначаването му практически ще бъде решен, отбелязва ТАСС.

Но Чуркин призова да не се правят преждевременни изводи от резултатите от първото гласуване: "Смятам, че процесът ще отнеме известно време. Той няма да бъде решен в петък. Това е вътрешното ми чувство".
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст