ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рязка обезценка на Биткойн след хакерска кражба на електронната валута за 65 млн. долара

Виртуалната валута биткойн

Стойността на цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) се понижи рязко в сряда с 5,5%, обезценявайки се от началото на седмицата с почти 20%, след като стана ясно, че хакери са успели да откраднат криптовалута на стойност от цели 65 млн. долара.

Агенция "Блумбърг" съобщи, че базираната в Хонконг електронна борса Bitfinex е преустановила във вторник своята търговия, както и тегленото и депозирането на средства, веднага след като е установила за наличието на пробив в сигурността. От Bitfinex посочиха, че все още се провежда разследване в сътрудничество с правоохранителните органи, но призна, че е имало кражба на биткойни от клиентите на нейната платформа за търговия.

Според "Блумбърг", хакери са успели да откраднат 119 765 биткойни на стойност около 65 млн. долара по текущи цени. В същото време търгуваните на Bitfinex и други т. нар. "криптовалути" като Litecoin или Ethereum не са били предмет на хакерската атака, при която са били засегнати само инвеститорски портфейли в биткойн.

Подобно хакерско нападение имаше и през февруари 2014-а година, когато компютърни спецове атакуваха базираната в Токио борса Mt.Gox – най-голямата до този момент електронна борса за търговия на биткойн в света. Няколко седмици по-късно след новината за кражбата, Mt. Gox подаде молба за изпадане в несъстоятелност, причинявайки драматична обезценка на биткойн с около 30 на сто само в рамките на месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст