ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сирийските сили отблъснаха бунтовниците в Алепо

алепо

Силите на сирийския режим, подкрепени по въздух от руски военни самолети, отнеха вчера от бунтовници два хълма и две села в югозападната периферия на Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

Това контранастъпление почти неутрализира победите на бунтовниците, постигнати по време на предприетата в неделя офанзива за разкъсване на правителствената обсада на кварталите под техен контрол в източната част на Алепо.

Проправителственият в. "Ал Уатан" съобщи днес, че силите на режима настъпват от юг и югозапад, след като бунтовниците са претърпели големи поражения.

Алепо е разделен от юли 2012 г. на западни квартали в ръцете на режима и квартали под контрола на бунтовници, които от 17 юли са напълно обсадени от армията, която опитва да си ги върне.

На страната на бунтовниците се бие джихадистката групировка "Джебхат Фатах аш Шам" (бившият "Фронт Нусра", който скъса връзките си с "Ал Кайда"). Според неправителствената организация, която разполага с мрежа от информатори на терен, силите на режима са подпомагани от руски самолети, ирански бойци и ливанската групировка "Хизбула".

Целта на започналата в неделя офанзива на бунтовниците бе завладяването на намиращия се в югозападната периферия на Алепо квартал Рамуса. Това щеше да позволи на бунтовниците да си отворят снабдителна линия към контролираните от тях източни квартали.

Именно през Рамуса минава и снабдяването на сирийската армия и на мирното население в западните квартали на Алепо, които щяха да останат без провизии, в случай че бунтовниците бяха превзели квартала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст