Българинът купува все повече цигари и напитки

Мажоритарният собственик на тютюневия холдинг предпочита само той да разполага с приходите и печалбите от продажба на цигари.

Продажбите на дребно са се увеличили с 3.1% за година, става ясно от от месечния обзор на икономиката към края на юни на Министерството на финансите. От ведомството на Владислав Горанов отчитат най-голямо търсене на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – 8.8% повече спрямо година по-рано. На второ място с 5.5% ръст се нареждат продажбите на дрехи и обувки.

За втори пореден месец се наблюдава слаба търговия с техника, се посочва в доклада. Като продажбите на компютърна и комуникационна техника са се свили с 8.4% на годишна база, а при битовата техника понижението е било в рамките на 6.7 на сто.

През юни потребителските цени отчетоха леко повишение – с 0.1% спрямо май. Като тук съществен ефект оказаха цените на горивата, които се вдигнаха с 3.8% и тези на туристическите пътувания, които поскъпнаха с 13.3 на сто. За сметка на това, билетите за международни полети поевтиняха с 9.7% през юни. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки също бяха намалени  – с 0.6% средно за месеца, поради поевтиняване на пресните зеленчуци и картофите, съответно с 10.3% и 17.3%. От друга страна, цените на цигарите продължиха да се увеличават, този път с 0.3%, по линия на въведените по-високи акцизи от началото на годината. Заради поскъпването на билетите за градски транспорт в София беше отчетен и 0.2% ръст на административните цени.

От анализа се вижда, че оборотът на промишлените предприятия през май се е понижил с 5.5%, а производството с 2% спрямо същия период на 2015-та година. Основен принос за този лош резултат според финансистите са оказали производствата на метали и минерални суровини. Слабо производство е отчетено и в тютюневата индустрия, която беше сериозно засегната от решението на водещата компания в отрасъла “Булгартабак холдинг“ да затвори една от своите фабрики и да преустанови износа към основния си пазар – Близкия изток.

Ръст на производството е отчетено в химическата и автомобилната индустрии. За пръв път от началото на годината производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия са се повишили. Като същевременно производството на енергийните продукти за вътрешно потребление е намаляло. Спад е усетен и в строителната индустрия, като към края на май той е достигал 11.8% на годишна база. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст