ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осъдиха екипажа на кокаиновия “Св. Николай”

кораб

Българските моряци от "кокаиновия" кораб "Свети Николай" бяха осъдени тази седмица на лишаване от свобода от 6 до 10 години. Според решението на испанския съд членовете на командния състав ще лежат по 10 години, а обикновените моряци – по 6 години.

Както е известно, корабът с екипаж от 22-ма българи беше заловен в средата на август 2012 г. с 3 тона кокаин на борда. Морският съд беше взет на абордаж от спецчасти на 80 км от брега на южния испански град Кадис. При операцията, наречена "Спартан”, бяха задържани 31 човека, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици.

Според неофициална информация от последното заседание в процеса капитанът на кораба Иван Станчев е бил принуден да натовари и превози кокаина. Негови показания в съда сочат, че той първоначално е отказал да участва в трафика, но е получил обаждане със заплахи, след което се е съгласил. Станчев признал пред испанските магистрати, че не е знаел колко кокаин е бил качен на кораба му, но е бил наясно къде е била скрита дрогата. Пред съда той не можел да посочи кои от моряците са знаели за товара и кои не. Дрогата била прехвърлена през нощта на борда на "Св. Николай" от риболовен съд OS CASTRO.

По време на процеса стана ясно, че испанците разполагали със записи от разговори и срещи на организаторите на трафика. Имали са и други доказателства, включително данни за координатите, на мястото, където кокаинът трябвало да бъде претоварен на друг съд. По време на разследването е била потвърдена изтеклата преди време информация, че капитан Иван Станчев се е срещал с представители на наркотрафикантите. В един от разговорите е участвал и друг български гражданин, който обаче е останал неназован.

По време на процеса не е изяснено какви точно заплахи е получил Станчев, нито има ли и какво е участието на фирмата мениджър на кораба. Според показанията на капитана българската фирма е издавала разпореждания, които били съгласувани с наркотрафикантите.

Собственик на фирмата, наела моряците, е Дойчин Дойчинов, който не е присъствал на заседанието. Изяснено е, че кораб "Св. Николай", на чийто борд бяха открити 3 тона кокаин, преди последния си рейд е сменил името си. До края на юли 2012 г. той е плавал под името "Бургас 3". Освен това се е сменил и собственикът му – бургаската компания "Сийборн", зад която стои Дойчин Дойчев. "Сийборн" прехвърлила кораба на регистрираната в Обединеното кралство фирма Northpool LLP, но той остава да плава под български флаг и не е бил отписан от регистрите на Морска администрация – Варна. Новият собственик обаче посочил адрес на фронт офиса си на ул. "Хан Крум" №40 в Бургас, където се помещава и бившият собственик "Сийборн". Смяната на собствеността и на името е станала непосредствено преди "Св. Николай" да поеме последния си курс от Западна Африка към Испания, натоварен с въпросните 3 тона кокаин.

Дойчинов бе арестуван след новината, че е задържан "кокаинов" кораб край бреговете на Кадис. Заедно с него бяха арестувани още Руслан Колев и Христо Христов. За Колев се смяташе, че е един от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа. Набирал е и хора за екипажа на кораба. Той и собственикът на кораба бяха обвинени от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотици. 

Вътрешният министър по това време – Цветан Цветанов, побърза да се потупа по гърдите, изтъквайки заслугите на българските спецслужби за залавянето на пратката. Той оповести, че месеци преди случая нашите служби подали информация за подготвяния трафик на рекордното количество дрога към колегите им в Испания, Франция, Великобритания, както и към центъра за контрол върху наркотрафика в Лисабон и ДЕА. Той намекна, че някои от задържаните в България са се познавали с Евелин Банев-Брендо и с Иван Тодоров-Доктора. Но отказа да свърже "Св. Николай" с т. нар. кокаинов крал Брендо. Вместо това той се зарече, че всички участници по веригата ще бъдат наказани. "Ще положим максимални усилия да прецизираме тежестта на отговорност на всеки един член на екипажа. Ние сме длъжни да се погрижим за всички, които нямат вина, да не носят отговорност, а тези, които са виновни, да понесат най-тежката строгост на закона", каза той. Цветанов припомни, че Дойчин Дойчинов е бил собственик на плавателния съд "Ванеса", който беше потопен, и също имаше предположения за него, че е бил натоварен с кокаин. МВР шефът посочи още, че са разкрити контрабандни цигари на борда на плавателния съд "Елена", също собственост на Дойчинов.

Дни по-късно обаче стана известно, че Христо Христов е бил освободен от ареста, а изненадващо специализираният съд пусна на свобода и Дойчин Дойчинов и Руслан Колев. Съдът прецени, че не е налице обосновано предположение обвиняемият Колев да е ръководил, а обвиняемият Дойчев да е участвал в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по чл. 354а от НК. "По делото липсват доказателства обвиняемите да се познават и осъществяват трайно престъпно сдружение. Налице са доказателства обвиняемият Колев и Станчев – капитан на кораба, да се познават, но обвинението не отговаря на изискуемия критерий по чл.9, т.20 от НПК, а именно организираната престъпна група да е съставена от три или повече лица", записаха в мотивите си съдиите.

Спецсъдът не прецени като доказателство и показанията на анонимен свидетел – служител от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", който е бил ангажиран със случая "Св. Николай". Неговите думи не са доказателство, контрира съдът, въпреки че показанията на антимафиота бяха основната улика на прокуратурата.

Учудващо държавното обвинение не протестира решението на спецсъда. Смайващото е, че нито Дойчинов, нито Колев бяха търсени от спецсъда за разпит или във връзка с други следствени действия, свързани с кокаиновия кораб. За разлика от паралелното разследване в Испания, нашенското се очертава като пълен провал…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст