ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Стреснати” са пак дежурните заподозрени

Резултатите от тазгодишните стрес-тестове на европейските банки не изненадаха инвеститорите и експертите, наблюдаващи бранша.  

Проблемното дете на Италия

Страховете, че италианската "Банка Монте дей Паски ди Сиена" се клати, се потвърдиха, след като банковите изпити показаха, че тя ще изпадне в неплатежоспособност през 2018-а, ако екстремният сценарий се случи на практика. Съотношението на нейния първокласен капитал към претеглените съобразно риска активи (СЕТ1) ще падне до минус 2.44% при изискваните от регулаторите 4.5 процента. Всъщност, това е единственият кредитор от групата на "изпитаните", който ще понесе загуби, надхвърлящи капиталовата му база при неблагоприятния сценарий.

Другите италиански банки също не са пример за висока капитализация. По слабостта си коефициентът СЕТ1 на "Уникредит" е шести между проверените 51 институции – 7.1 процента. UBI Banca се "отчита" с 8.85%, а "Банко пополаре с 9 процента. С други думи, и трите кредитни институции са със съотношения под средните за групата 9.2 процента. Единствено "Интеза Санпаоло" е успяла да се изкачи над "златната среда" със своите 10.21 процента.

Часове преди публикуването на резултатите от стрес-тестовете на 29 юли бордът на "Монте дей Паски" одобри план за рекапитализацията на най-стария европейски кредитор. Той е гарантиран под условие от група инвестиционни банки под ръководството на "Джей Пи Моргън Чейз". Предвижда се секюритизация на портфейла от лоши банкови заеми  с брутна стойност 50 млрд. евро и последваща продажба на акции за 5 млрд. евро.

Стари проблеми притискат Германия

Двете водещи германски кредитни институции – "Дойче Банк" и "Комерцбанк", също са с по-слаби от средните за групата от тествани банки коефициенти СЕТ1 (9.2%) при кризисния сценарий. Числото на "Комерцбанк" е 7.4%, което я класира на осмо място по слабост на първокласния капитал. А "Дойче Банк" отчита 7.8%, или две места по-нагоре от местния си съперник. Учудващо е, че резултатът на германския банков лидер е по-добър, отколкото на английската "Барклейз" (7.3%), която има сходен бизнес модел. В официално изявление "Дойче Банк" информира, че новият рисков фактор, покриващ загубите, произтичащи от неправомерни действия, е намалил коефициента й СЕТ1 с 220 базови пункта.

Останалите седем германски кредитори са се представили по-успешно. "Норд ландесбанк", която преживя сериозни изпитания покрай портфейла си от заеми за корабния бранш, е постигнала съотношение от 8.6%, а конкурентът й "Байерн ландесбанк" отбелязва 8.3 процента.

Ирландия не е доплувала до брега

Почти шест години след мащабната спасителна операция на международните кредитори на сума 85 млрд. евро Ирландия все още не е преодоляла проблемите на банковия си сектор. "Алайд Айриш бенкс" е с втората по слабост капиталова позиция след "Монте дей Паски" при неблагоприятния сценарий с коефициент СЕТ1 от 4.3 процента. Едно място по-нагоре – с 6.1%, е "Банката на Ирландия". Всъщност резултатът й е точно колкото и на австрийската "Райфайзен – Ландесбанкен".

Банкери от Дъблин определят тестовете като несправедливи и смятат, че те наказват ирландските банки заради свързаните с държавната помощ от кризисните времена нови регулаторни изисквания, които трябва да влязат в сила чак през 2022-а. Другият мотив на ирландците, че "Алайд Айриш бенкс" е изплатила 3.5 млрд. евро на държавата от миналия декември насам, което не би могло да се случи при слаба капиталова база. На трето място, и двете тествани местни банки ще спечелят от прогнозираното стабилно възстановяване на ирландското стопанство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст