ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пловдивските общинари се опънаха на държавата

Международен панаир Пловдив

Пловдивските общинари се опънаха на държавата. Те отказаха да приемат 20-те процента държавен дял от капитала на международния панаир в Пловдив. Както е известно, преди десетина дни кабинетът реши да го прехвърли на местния парламент, но членовете му настояват всички акции в дружеството да останат собственост на държавата. Тя, според съветниците, има много повече лостове за управлението им. А и дори има възможност чрез бъдещо увеличение на капитала отново  да стане мажоритарен собственик в Международния панаир. Близкият до министър-председателя кмет на града Иван Тотев пък съобщи, че общината нямала желание да влиза в партньорството, което й предлага решението на Министерския съвет. Това дружество чрез редица трикове (за които в. "БАНКЕРЪ" е писал нееднократно и подробно) беше буквално подарено на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Зад този "подарък", който включва и Варненската община като акционер в Пловдивския панаир, при това с по-голям дял от този на Пловдив, хората заподозряха нечисти помисли и опит да бъдат обслужени частни интереси. Нескопосаното обяснение на правителствената пресслужба, че целта на това "преструктуриране" била панаирът да излезе на Черно море, където също се правели изложения, меко казано, не хвана дикиш. Паметливи анализатори припомниха, че включването на Варна като нов акционер в Панаира по всяка вероятност е свързано с един терен в центъра на града (т.нар. "дупка"), собственост на сегашния мажоритарен собственик на акционерното дружество – Георги Гергов. Проектите за строителство на това място са замразени заради множеството археологически находки. Съмненията на гражданството са, че на практика чрез тази "трансформация" на държавната собственост в Панаира се дава рамо на пловдивския олигарх някак да реши проблемите си с безполезния за него имот.

Ако Варна бъде включена като акционер в панаира, по-всяка вероятност имотът ще бъде реализиран. Говори се, че идеята била в него да бъдат запазени старинните находки по начина, по който това се случи с Ларгото в София. Над древните руини щели да бъдат изградени модерни търговски площи. И тъй като за подобни обекти може да се използва европейско финансиране, държавата в крайна сметка ще подпомогне бизнеса на Гергов.

Общинските съветници от Града под тепетата – Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" (която в първия си мандат стана съветник чрез листата на ГЕРБ) и Божидар Здравков, директно заявиха, че публично-частното партньорство между общината и бизнесмена Гергов ще се използва, за да се отнеме имущество от града, и поискаха да не се дава съгласие градът да придобива акциите на Панаира. Здравков заяви, че местният парламент отказва да приеме тези 20% и призова държавата да не подарява останалите 29% на Варна и да запази всичките 49%, които съставляват собствеността върху панаира. Каназирева предложи да се предприемат и законови промени, с които да се въведе блокираща квота. Предложението й получи подкрепата на 40 от съветниците в 51-местния Общински съвет. В гласуването не участваха само петимата съветници от БСП, чиито общински лидер е Гергов.

Кметът Тотев обясни, че отказът не означава, че общината се отказва от предложените акции. Той обаче не намира логично обяснение защо е нужно община Варна да получава останалите 29% от Пловдивския панаир. Той е на мнение, че община Пловдив може да се съгласи на подобно решение само при положение, че правителството промени решението си и на града да бъдат прехвърлени всичките 49.63% от акциите на панаира.

"За нас е важно да има Пловдивски панаир, и не е толкова важно дали ще бъде държавен, или собственост на този или онзи, стига да имаме едно работещо предприятие в Пловдив", каза още Тотев.

Самият Гергов беше по-лаконичен. Той каза, че всеки има право да откаже или да приеме каквото му дават. Но обясни, че работи от осем години по общ проект с Варненската община за създаване на изложбен център в града. По негово мнение "решението на правителството е добро, защото така ще бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България.

По този повод общински съветници от Пловдив вече поискаха оставката на икономическия министър Божидар Лукарски, който на практика е вносител на предложението. В момента държавата в лицето на министъра на икономиката е съдружник на "Пълдинтур инвест" (съвместното дружество между бизнесмена Гергов и община Пловдив), което притежава 51% от панаира.

Това решение е, меко казано, нелогично и по друга причина. Според одобрения – пак от този Министерски съвет, план на Агенцията за приватизация държавните  49% в панаира трябваше да бъдат предложени за приватизация през тази година, а не да бъдат дарявани. Дори и когато става дума за такива големи общини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст