НАП затвори 15 супермаркета на една верига по морето

НАП сграда

Петнадесет хранителни магазина запечатаха инспекторите от НАП Варна в късните часове на вчерашния ден. Единадесет от обектите са в курорта „Златни пясъци" и четири в „Албена". Всички са от една и съща верига супермаркети, регистрирани на три отделни дружества, съобщава Дарик.

До крайната мярка се стигна след предприети действия от страна на НАП Варна по обезпечаване на вземания, чрез запор на парични средства от каси в обектите, информират оттам. И трите дружества имат задължения към НАП в големи размери. Въпреки, че дневните обороти във всеки един от обектите надхвърлят 7 000 лева, задълженията към бюджета не се погасяват. След първоначалните изземвания на оборотни средства от касите, длъжниците прехвърлят стопанисването на обектите на новорегистрирани дружества, без задължения, но с едни и същи собственици. Целта е да се избегне плащането на данъци и осигурителни вноски.

Във всичките търговски обекти и днес продължава пълна инвентаризация на стоките.

Данъчните разкриха още, че лицата, работещи в обектите, не са назначени на трудови договори, а по договори за „лизинг". Тоест, назначени към едно от дружествата, те биват преотдавани на другите дружества. От ТД на НАП Варна са уведомили Инспекцията по труда, за да бъдат защитени правата на работниците. Днес, след проведена среща с ръководството на НАП Варна, управителят на дружествата пое ангажимент за погасяване на всички просрочени данъчни и осигурителни задължения в най-кратък срок.

„Играта на криеница с НАП води до налагането на такива крайни мерки. Големите търговски обекти и фирми трябва да бъдат за пример на малките търговци, които значително подобриха поведението си към коректно спазване на данъчните закони през последните месеци. До края на летния сезон ще бъдем безкомпромисни към всяко умишлено нарушение на данъчните закони", заяви директорът на НАП Варна Милена Колева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст