АС- Варна остави в ареста Анита Желева, обвинена в причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга си и предложен подкуп от 30 000 евро на полицай

Съд Варна

Днес, 23 август 2016 г., обвинената в причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга си вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда и предложен подкуп от 30 000 евро на полицейски служител Анита Желева обжалва пред състав на Варненския апелативен съд наложената й мярка за неотклонение „Задържане под стража“. И обвиняемата, и защитниците й поискаха от втората съдебна инстанция по-лека мярка за процесуална принуда – домашен арест.

Представителят на Апелативната прокуратура настоя определението на Варненския окръжен съд, с което на Желева й бе наложено задържане под стража, да бъде потвърдено. Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е единствено адекватната към момента, заяви прокурорът. Събраните доказателства само за 9 дни от образуването на  досъдебното производство сочат, че Анита Желева е автор на деянията, в които е обвинена – по член 124, ал.1 и по член 304а от Наказателния кодекс. Проведени са интензивни процесуално-следствени действия от разследващите, заяви апелативният прокурор и посочи обемистите папки с материалите по делото, въпреки началния етап на разследването.

Търсеният по време на няколко претърсвания американски паспорт в дома на 52-годишната обвиняема странно се появи по време на това съдебно заседание, предаден от единия от адвокатите й, но без необходимите експертизи не може да се твърди, че това е валиден американски паспорт. Подкупът, припомни прокурорът, предложен на полицейския служител е  „за да я измъкне и да оправи нещата“, а Желева на няколко пъти заявява готовност да плаща още при подаване на сигнала в Пето РУ на МВР. Представителят на Апелативна прокуратура цитира думите на обвиняемата, че „ще плати колкото трябва, за да не стигне случаят до медиите“. Диск със записите на предложенията й за подкупи вече е в кориците на делото.

Емоционално, обявилата се за мисис България Желева заяви в съдебната зала, че е достойна, че не е престъпник и иска да изчисти името си, но под домашен арест.

Съставът на Варненския апелативен съд потвърди определението на Варненския окръжен съд за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, и прие, че е налице обосновано предположение за авторството на деянията, както и че има опасност Анита Желева да се укрие  и да извърши престъпление.

Определението на въззивната съдебна инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст