БСП отхвърли коалицията с АБВ за президентските избори

председателят на БСП Корнелия Нинова и преговарящият екип на партията ще се срещнат с ръководството на ПП АБВ - Георги Първанов

БСП няма да продължава преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция в партийната централа.

Според нея проектът на АБВ за коалиционно споразумение категорично не отговаря на представата на БСП за коалиционна политика и култура. "Приехме всички лъжи и провокации – че ген. Радев не е кандидатура на БСП, че Георги Първанов диктува ситуацията в партията, че тази коалиция ще прерасне в такава за парламент, че ще правим президентска република. Нито едно от тези неща не е вярно. Приехме тези лъжи, за да освободим хората от управлението на Бойко Борисов", аргументира решението Нинова. По думите й червените и азбукарите не са равнопоставени партии, а кандидатът не е равноотдалечен, той е кандидат само на БСП.

"Няма да позволим да ни извиват ръцете, както ГЕРБ позволява на реформаторите. Аз няма да се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищявки", категоричен бе червеният лидер. Тя съобщи, че на 30 август ще предложи на Националния съвет на БСП, кандидатурата на генерал Радев да бъде подкрепена от широк инициативен комитет. "Ако АБВ желаят да се включат, са поканени", добави Нинова.

Тя подчерта, че ген. Радев се е срещнал с членовете на Изпълнителното бюро, и е приел решението им за прекратяване на преговорите с АБВ. "Утре свикваме националния предизборен щаб на БСП Включваме и хора, които генерал Радев пожела да присъстват. Председателят на щаба съм аз", информира Корнелия Нинова.

Председателят на БСП уточни, че основната причина за неочаквания развод с АБВ е, че партията не се чувства равнопоставена с азбукарите. " Ние имаме своята тежест в обществото, те имат тяхната. Нашето предложение беше тази коалиция да се оглави от БСП. Фактите, че имаме подкрепа от 17% при последните проучвания, а те 1.7% трябва да се отчитат при разговорите", посочи тя.

"Предложенията за състав на коалиционен съвет, за управление на коалицията, за кампания, за щаб нарушават това съотношение на подкрепа в обществото", завърши лидерът на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст