Застрахователните брокери събрали с 30% повече от комисииони

кфн

Приходите от комисиони на застрахователните брокери се покачват с 29% на годишна база,  показва статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) за първата половина на 2016 година. За този период застрахователните брокери за получили от комисионни над 108.2 млн. лв., което е с 26 млн. лв. повече спрямо получените преди година приходи в размер на 82.2 млн. лева. Около 90 на сто от комисионните в края на полугодието са от полици в обхвата на общото застраховане. Изчисленията на „БАНКЕРЪ“ показват, че приходите на брокерите са нараснали за година с 23.8 млн. лв., достигайки в края на юни – 98.5 млн. лева. Най-голям е делът комисионните от задължителната за автомобилистите „Гражданска отговорност“- 46% от записаните премии, следвана от премиите по застраховките на сухопътните превозни средства, без релсовите превозни средства – 35% от приходите от комисионни. Като суми това са съответно 45 млн. лв. и 34.4 млн. лева.    

В края на първото полугодие брокерите печелят повече и от сключените животозастраховки. За година ръстът на комисионите по животозастрахователни продукти е 2.1 млн. лв., като към края на юни те са достигали 9.7 млн. лева. Тук най-голям е делът на приходите от комисионни по полиците „Живот“ – 6.4 млн. лв. или 65.9 на сто.

Към края на полугодието застрахователните брокери в страната са реализирали премиен приход от 494 млн. лева. Това е с над 26 млн. лв. повече спрямо реализираното през първите 6 месеца на 2015 г., когато брокерите генерираха премиен проход от 433 млн. лева.  

Последните данни на КФН за брутния премиен приход на застрахователите до на май показват, че брокерите реализират по-голямата част от приходите на компаниите. За петте месеца секторът е натрупал 665 млн. лева.

Данните на КФН показват, че първи по пазарен дял сред брокерите е “Ес Ди Ай Груп“ със 7.3%, следван от "Ай Енд Джи Брокерс" със 7% и „Марш“ с 6.1 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст