ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кандидатстващите за достъп до класифицирана информация ще декларират принадлежност към тайни общества

масони

Кандидатстващите за достъп до класифицирана информация ще декларират принадлежност към тайни общества и неформални организации. Решението бе взето, след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за класифицираната информация.

Кандидатите за длъжности или за изпълнение на конкретно възложени задачи, които налагат работа с класифицирана информация, маркирана с гриф за сигурност „Секретно" ще попълват въпросник, в който ще отговарят в какви организации членуват и дали са били част от службите за разузнаване и сигурност на България. В рамките на дебата Таско Ерменков от „БСП лява България” посочи, че с тези текстове се дават основания за „лов на вещици“. По отношение на въпросника, който трябва да бъде попълван Ерменков заяви, че старият текст е бил по-добър и по-точен, защото е включвал задължението организациите да бъдат изброени. В реплика към Ерменков, Методи Андреев от ГЕРБ го обвини в конфликт на интереси. Според него дали ще се „ловят вещиците“ зависи от волята на държавата, но те трябва да бъдат локализирани.

След приемане на законопроекта председателят на Вътрешна комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички експерти и членове на оглавяваната от него комисия за свършената работа. По думите му днес са приети текстовете, които са били постигнати като консенсус в комисията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст