ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция пак заплаши, че ще спре да прилага споразумението с ЕС

челик

Турция няма да прилага споразумението за реадмисия с ЕС, насочено за спиране на наплива на нелегални мигранти, ако на гражданите на страната не бъде предоставена възможността за безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано. Това заяви днес турският министър за ЕС Йомер Челик на пресконференция с гостуващия в Анкара еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

"Турция няма да прилага споразумението за реадмисия без либерализация на визите. Защо го казваме? За да сме сигурни, че ще си сътрудничим повече и ще решим тези проблеми", заяви Челик и допълни, че страната изпълнява задълженията си по споразумението с Брюксел. 

Еврокомисарят Аврамопулос отчете, че Турция е постигнала напредък по изискванията за безвизов режим, но все още има да приема ключови реформи. "Европейският съюз ще осигури подкрепа и помощ на Турция да изпълни последните детайли и изисквания, за да отвори пътя за общото ни желание да видим съвсем скоро турските граждани да пътуват без визи в Европа", каза той.

През март Анкара и Брюксел се споразумяха Турция да спре бежанския поток към Европа, а в замяна да получи финансова помощ и безвизов режим за турските граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст