ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мирният договор между Русия и Япония ще остане мираж

путин абе

Лидерите на Япония и Русия се срещнаха на Източния икономически форум във Владивосток, но не за преговарят за инвестиции, а да се опитат да решат териториален спор от Втората световна война. Отношенията между Москва и Токио са замразени заради спор за четири острова от Курилския архипелаг, окупирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, за които претендира Япония. През 1956 г. Съветският съюз и Токио подписаха декларация, която може да влезе в сила едва след сключването на мирен договор.

Преди срещата руският президент Владимир Путин обяви, че е твърдо решен да си стигне до компромисно решение на проблема с Курилските острови, на само ако компромисът е политически, а не "някаква размяна“ или "продажба“.

"Не търгуваме с територии, още повече че проблемът за сключване на мирен договор с Япония е ключов и много бихме желали да намерим решение на проблема с японските ни приятели", заяви Путин в интервю за агенция "Блумбърг“.

В същото време японският "приятел“ на Путин – премиерът Шинзо Абе, пристигна във Владивосток с поръчение от правителството да постави проблема за  северните територии – Южните Курили. Посланието е ясно: "Токио е готов да води позитивен, устремен към бъдещето диалог с Москва по сключването на мирен договор между двете страни“. Обсъждан е и варианта двете страни да си разделят островите по два.

След изявлението на Путин пред "Блумбърг“ обаче, японската позиция рязко се промени. Главният секретар на японското правителство, Йошихиде Суга, заяви, че е станало недоразумение – Япония не е поставяла въпроса да й бъдат предадени два от четирите Курилски острова – Хабомаи и Шикотан.

"Основната позиция на японското правителство е, че в началото трябва да се реши проблема с принадлежността на четирите острова, а след това да се сключи мирният договор“, отбеляза Суга.

Веднага сред него министърът на търговията Хирошиге Секо, съобщи, че Япония иска да увеличи възможностите си за осигуряване на природни ресурси, но правителството не обмисля инвестира руската държавна компания "Роснефт“.  По-рано бе съобщено, че Министерството на икономиката, търговията и индустрията може да инвестира към един трилион йени, за да купи 10% от "Роснефт“ чрез японската компания Oil, Gas and Metals National Corp.

На този фон положителният изход от преговорите е съмнителен. Путин обяви още преди срещата, че иска компромис, но отхвърля продажба и размяна, а Абе би сключил мир, само след решен териториален спор.  Преговорите за тези острови до момента показаха, че няма изгледи за политическо решение, още повече че диалогът спря, когато Русия анексира Крим през 2014 г. и бе осъдена от западните страни, после и от Токио.

Друг проблем е, че Кремъл защитава становището, че четирите спорни острова не бива да се връщат, защото евентуална териториална отстъпка в полза на Япония може да се превърне в опасен прецедент, ревизиращ резултатите от Втората световна война. Не случайно преди срещата си с Абе, Путин предупреди, че опитите за преразглеждането на резултатите от Втората световна война крият непредсказуеми последствия.  "А аз ще ви кажа без каквито и да е шеги. Ако някой иска да започне преразглеждане на тези резултати, можем да пробваме да дискутираме по тази тема. Но тогава трябва да се дискутира за източните земи на Германия като цяло, за Лвов, който от своя страна е бил част от Полша и т.н. Там са и Унгария, и Румъния. Ако някой иска да отвори тази кутия на Пандора и да започне да работи с нея – моля, флагът е в ръцете, започвайте“, заяви Путин.

Срещата Япония-Русия е само едно от важните събития на форума във Владивосток. В рамките на събитието са планирани 57 конференции и няколко междудържавни бизнес диалога: Русия-Южна Корея, Русия-Япония, Русия-Китай, Русия-Германия и Русия-АСЕАН.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст