ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансовите пазари очакват горещ септември

валути

Нито един клас от активи не е имунизиран срещу потенциални рискове, провокирани от наситения със събития политически календар през септември. Да напомним: срещата на върха на страните от Г-20 в Пекин, съвещанието на производителите на петрол от ОПЕК, първият дебат от кандидатпрезидентската кампания в Щатите, ежеседмичните съобщения за монетарната политика на най-големите централни банки в света… Да не говорим, че този месец традиционно е най-кошмарният за акциите и е единственият в годината с отрицателна средна доходност за щатския борсов индекс S&P  500 – още от 1928-а насам, по данни на „Бенк ъф Америка Мерил Линч“.  

Стратезите от Уолстрийт вече предупреждават, че идва краят на необичайното августовско спокойствие на пазарите и съветват клиентите си да заложат на по-висок размах на колебанията, особено във връзка с очаквания ръст на корелацията на различните типове активи.

Безспорно, предстоящите решения за лихвената политика на големите световни централни банки ще е основният пазарен двигател и през септември. Съвсем реална е възможността Федералният резерв да повиши лихвите отвъд Океана, докато "Бенк ъф Инглънд", "Бенк ъф Джъпен" и Европейската централна банка вероятно ще продължат да вкарват парични стимули в националните стопанства. А това ще окаже влияние основно на валутния обмен и на кредитните пазари.

Управителният съвет на ЕЦБ ще заседава на 8 септември и със сигурност ще защити стратегията си за паричен разгул, като спазва и ограниченията за класовете активи, които може да придобива. Мнозинството от анализаторите смятат, че европейските централни банкери може и да изместят крайния срок на действие на програмата си за изкупуване на активи от март до септември 2017-а.

Следващото съвещание на паричните стратези на "Бенк ъф Инглънд" е свикано на 15 септември. А анкетираните от агенция "Блумбърг" експерти предвиждат едва 6.3% вероятност за намаление на английските лихви. Според тях вниманието ще се съсредоточи върху изпълнението на схемата за покупка на облигации след оспорвания старт на програмата.

Витаят и съмнения около "Бенк ъф Джъпен", че институцията е изтощила резерва си от парични мерки, като се вземат предвид все още слабият БВП, упоритият дефлационен натиск и намаляващите запаси от наличните за придобиване правителствени книжа. Японската централна банка ще обяви на 21 септември резултатите от разпореденото от председателя й Харухико Курода задълбочено проучване на ефекта от провежданата монетарна политика.

И комитетът за парична политика на Федералния резерв ще вземе решение за лихвената си политика на 21 септември и ще представи тогава свеж набор от икономически прогнози. Вадейки заключение от последните изяви на председателя на щатската централна банка Джанет Йелън и от речта й на симпозиума на банкерите в Джаксън Хол в края на миналата седмица, инвеститорите не губят надежда за две лихвени повишения. Но те не изключват напълно и вероятността първото да е през този месец.

Заместникът на Йелън – Стенли Фишер, пък коментира на 30 август за телевизия "Блумбърг", че политиката на отрицателни лихви изглежда работи добре в другите държави, но не е на дневен ред в Щатите. За разлика от него, председателят на "Бенк ъф Инглънд" – Марк Карни, отхвърли в интервю в началото на август опцията за негативни лихви.

Колегата му от Националната банка на Швейцария – Томас Йордан, пък твърди, че точно този подход е "абсолютно необходим" на страната му. А Курода разчита на пакети от стимули, които включват отрицателни лихвени проценти по депозитите за ръст на инфлацията и съживяване на стопанството. 

Срещата на върха на лидерите на Г-20 ще се състои на 4 и 5 септември в Китай. Домакинът вече заяви амбициите си акцентът на събитието да е световният растеж и проблемите на финансовия сектор на фона на разгорещяващата се реторика между паричните стратези на развитите икономики в полза на не толкова стриктна фискална политика. 

ОПЕК, която мнозина предлагат на шега да се преименува на "Организацията, която плаче за замразяване на производството", ще проведе поредната си конференция в Алжир от 26 до 28 септември. Анализатори на "Барклейз" смятат, че по-вероятният изход от срещата ще е добивът на черно злато да се запази на досегашните равнища.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст