ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имотите на Хилари Клинтън

клм

Най-скандалният участник в президнетската надпревара в САЩ Доналд Тръмп е известен преди всичко като истински "крал" на недвижимите имоти. Небостъргачи с бранда Trump се извисяват в целия свят. В същото време информация за главния му опонент – Хилари Клинтън, почти няма – освен известните на всички факти за Белия дом.

Тя е израснала в чикагското предградие "Парк Ридж". Къщата, в която е живяла, и досега си стои в квартала за хора с доходи над средните. Местната администрация се гордее с постиженията на "момичето от нашия двор" и дори е кръстила на негово име кръстовището, на което се намира бившото жилище на семейство Родъм.

Родителите на Хилари – Хю и Дороти, купили двуетажната сграда с пари в брой в края на 40-те години на ХХ в., когато дъщеря им била едва на две години. Бъдещата първа лейди ходела в близкото училище. Семейството продало имота през 1987-а, когато решило да се премести по-близо до вече омъжената Хилари в щата Арканзас. Днес къщата принадлежи на частно лице, но въпреки това е постоянен обект на интерес от страна на туристите, които идват да я видят поне отвън. Някои съученици на Хилари и досега живеят в съседство. Те си спомнят други избори, свързани с нея – за председател на училищния съвет. Тя била първото момиче, което се опитало да го заеме, но претърпяла поражение. Любопитно е, че родителите на сегашната убедена демократка били не по-малко убедени републиканци.

Когато в края на 70-те години завършва юридическия факултет на Йейлския университет, Хилари се премества в Арканзас, където започва политическата си кариера бъдещият й съпруг – Бил, възпитаник на същото учебно заведение. Двамата се нанасят в обикновено жилище в град Файетвил и започват да преподават в Арканзаския университет. Общата площ на къщата, в която имало само една спалня, е малко над 160 кв. метра. Трудно е да се повярва, че някога в нея е живял бъдещ президент, а много вероятно и двама бъдещи президенти. През 1975-а Бил и Хилари се женят в хола на скромния си дом. Години по-късно той е включен в Националния регистър на историческите места. Днес там има малък музей, където привържениците на "Билари" отбелязват годишнината от бракосъчетанието и други паметни дати от живота на една от най-ярките двойки в САЩ. Сред най-интересните експонати е точно копие на сватбената рокля на Хилари, чийто оригинал тя купува ден преди церемонията от обикновен универсален магазин.

През 1978-а 32-годишният Бил Клинтън печели първата си голяма политическа победа, ставайки губернатор на Арканзас. Той става най-младият в историята на страната управник на тази длъжност, а двамата с Хилари – най-младата двойка, живяла някога в губернаторското имение в град Литъл Рок. Съпрузите прекарват в къщата, изградена от червени тухли върху площ от почти 3 хил. кв. м, 12 години.

Преди Клинтън в имението в колониален стил са живели седем губернаторски семейства, включително и това на Майкъл Хакаби, бивш противник на Хилари в две президентски надпревари – през 2008-а и сегашната. През февруари 2016-а той написа на страницата си в Twitter, че се отказва от състезанието за високия пост. Сега в сградата живее губернаторът на Арканзас Аса Хътчисън, а за семейство Клинтън напомня скромният бюст на Бил, поставен в градината. 

Както е известно, след това Хилари за дълго се заселва в официалната резиденция на президента на САЩ – Белия дом. А през септември 1999-а, година преди края на втория мандат на Бил, двойката купува нова къща (също бяла) в окръг Уестчестър, щата Ню Йорк. Колкото и учудващо да звучи за мнозина, жилището е придобито с ипотечен кредит и с поръчителството на семейния приятел Тери Маколиф, сегашен губернатор на Вирджиния. Към 2000 г. съпрузите притежават активи за около 1 млн. долара, но дължат на юристите, защитавали интересите на Бил в периода на президентството, 5 млн. долара. Така че не могат да броят наведнъж 1.7 млн. долара за къщата.

Жилището в обкръжения от гори район Чапакуа не е избрано случайно – Хилари възнамерява да се кандидатира за Сената от щата Ню Йорк и едва ли би победила, ако поне формално не минава за местна. Построената през 1899-а къща върху площ от 480 кв. м и досега принадлежи на семейство Клинтън. В нея има пет спални, четири бани и басейн – нищо особено за благополучно американско семейство. Хилари и Бил не допускат журналисти в дома си – с едно изключение. През 2004 г. бившият президент организира малка екскурзия в него за известната телевизионна водеща Опра Уинфри, която съвсем очаквано не открива златни тоалетни в стила на Доналд Тръмп.

В навечерието на 2001 г. семейството си купи още един имот във Вашингтон за 2.85 млн. долара. И макар че той формално принадлежи на двамата, е предназначен най-вече за Хилари – за да е наблизо по време на сесиите на Сената и за да пише спокойно мемоарите си. Имението е придобито с отстъпка от 650 хил. долара от първоначалната му цена – изключителен късмет предвид факта, че в началато на 2000 г. пазарът на недвижими имоти в столицата направо "гори". Покупката е финансирана отчасти с ипотечен кредит за 1.995 млн. долара. Вашингтонското пристанище на Хилари е построено през 1951 г. в тих район редом с много посолства. Общата площ на жилището е около 500 кв. метра. Но сега обитателката му се е устремила към Белия дом, който впрочем е разположен върху 5 хил. "квадрата".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст