ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не се очаква промяна в цените на парното и топлата вода

кевр

Дори и да постъпи предложение за леко поскъпване на природния газ от 1 октомври т.г., не се очаква промяна в цените на парното и топлата вода, заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), Иван Иванов, след проведените открити заседания на регулатора. 

Иванов обясни, че ако бъде потвърдена предварителната прогноза за искано от „Булгаргаз“ ЕАД повишение с 3,4% на цената на природния газ, Комисията има правото да не се произнася с решение за нови цени на топлинната и на високоефективната електрическа енергия, тъй като по закон това е задължително само при значително изменение на ценообразуващ елемент, в случая природен газ, което не е налице.

По отношение на проекта за изграждане на газоразпределителен център у нас, председателят на КЕВР коментира, че целта на Европейския енергиен съюз е постигането на пълна свързаност на мрежите на 28-те членове на ЕС и газовият хъб е част от плановете на Европейската Комисия в тази посока.

Според него проектът е пазарно обоснован и България има редица предимства пред други държави в региона със стратегическото си географско положение и с газопреносната си мрежа, която е сред най-добре развитите в Югоизточна Европа. С разчетените средства от около 1,5 млрд. евро се планира изграждането на системата на газоразпределителния център и модернизация и разширяване на мрежата, с цел да се увеличи налягането и да се гарантира очаквания повишен обем на транзитиран природен газ през страната. Дори и без доставка на руски природен газ, изграждането на газов хъб е обосновано, защото са реални перспективите за доставки на синьо гориво от Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст