ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тереза Мей иска излизането на Великобритания от ЕС да премине гладко

тереза мей

Великобритания и Европейският съюз би трябвало да работят заедно, за да бъде гладък процесът за излизане на страната от блока. Това заяви британският премиер Тереза Мей на срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Мей подчерта, че докато Великобритания е все още в Съюза, ще продължи да бъде силен играч и категорично да подкрепя санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна.

От своя страна, Доналд Туск призова Великобритания да започне преговорите за излизане от Европейския съюз. Туск заяви, че Брюксел няма да обсъжда бъдещите си отношения с Лондон, преди да бъде задействана процедурата за това, която се предвижда в Лисабонския договор.

"Особено за начало на преговорите имаме нужда от официално известяване, т.е. използване на член 50 от Лисабонския договор. Това е позиция, която се споделя от останалите 27 държави членки. Просто казано, топката е във вашето поле, но все още се надявам, че ще бъдем готови да започнем процеса възможно най-бързо", каза Туск.

На 27-и септември държавите членки, но без Великобритания, ще проведат неофициална среща на върха в Братислава, за да обсъдят бъдещето на Съюза. Тереза Мей е заявявала многократно, че няма да стартира процеса по напускане на евросъюза преди края на годината и преди британското правителство да е готово за преговори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст