ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Царските конюшни ритнаха софийския губернатор

Бивши царски конюшни Дондуков

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството на Бойко Борисов, че чрез областния управител на София Веселин Пенев е продало за жълти стотинки бившите Царски конюшни в центъра на столицата и е нанесло щети на бюджета. "Коалицията ГЕРБ-Реформаторски блок, подкрепена от Патриотичния фронт, се превърна в сдружение за кражби и продажби", заяви председателят на социалистическата партия в кулоарите на парламента в четвъртък (8 септември). Става дума за сградата на ъгъла на булевардите "Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков". Въпреки че е държавна собственост, постройката от години е оставена да се руши. Социалистите показаха копие на договора за продажбата на 7.5 дка от Царските конюшни на фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Сделката е осъществена на 8 юли и според Нинова това е от поредицата далавери на властта, които БСП започва да изнася.

"Преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от Реформаторите (б.р. – заместник-председател на НПСД на Корман Исмаилов и член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок) и назначен от Бойко Борисов, и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов продават 7.5 декара на "пъпа" на София, в квартал "Оборище", на 100 метра от паметника на Васил Левски за сумата от 658 870 лева", обясни Нинова. "Тоест по 90 лв. на квадратен метър – на 100 метра от Народното събрание, на цената на едни маратонки", изчисли тя. "ГЕРБ казват, че работят в интерес на гражданите, ние знаем точно в интерес на кои граждани работят", заяде се соцлидерката.

Говорителят на лявата парламентарна група Жельо Бойчев се закани, че ще бъде внесен и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, а Нинова допълни, че ще се проведе разговор и с министъра на културата Вежди Рашидов, за да се уточни дали имотът е паметник на културата. "След като до нас достигна информация за този грабеж, който е извършен в София, е внесен сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, която се оказа, че отговаря за координацията и дейността на областните управители", посочи още Бойчев. БСП ще иска да бъде направена оценка спазен ли е Законът за държавната собственост и правилникът към него. "Имаме предвид заобикалянето на закона, разделянето на имота на три, за да се избегне доклад на Министерския съвет и решение при разпореждането с този имот", уточни депутатът. За него най-важният въпрос е дали има престъпление и ощетен ли е държавният бюджет, тъй като социалистите са убедени, че е била възможна и "друга технология при прекратяване на собствеността". И още, знаел ли е премиерът Борисов за тази сделка и стои ли зад нея?

Бившият областен управител на София от БСП Росен Малинов отбеляза, че "Евротрансбилд" ЕООД е притежавала 14% от идеалните части на този терен, а останалите 86 на сто били притежание на държавата. И че продажбата е направена по системата "аз имам копчета, дайте ми костюм".

Сегашният областен управител Веселин Пенев по-късно нарече изнесеното от Корнелия Нинова "поредните несъстоятелни обвинения на БСП". По думите му държавата реално няма една стотинка добавена стойност от въпросния имот и за продължителен период в центъра на столицата стои "една язва". По повод заканите на социалистите да сезират главния прокурор и да поискат проверка на продажбата Пенев беше категоричен, че в сделката няма нищо незаконно, всички процедури са спазени и са направени експертни оценки. Той заподозря, че обвиненията са предизборен инструмент на Нинова.

Апетитната сграда в центъра на София за първи път сблъсква интересите на НДСВ и ДПС по време на тяхното съвместно управление. В последните си дни, преди да подаде оставка правителството на Симеон Сакскобургготски, даде постройката на една частна фирма, а тогавашният  областен управител Росен Владимиров (ДПС) даде терена на друга. На едно от последните си заседания през 2005-а царският кабинет реши сградата да бъде заменена с друга на столичния бул. "Драган Цанков" 35 срещу КАТ. Мотивът бе, че така ще се осигурят помещения за омбудсмана – по онова време Гиньо Ганев, за Комисията за защита от дискриминация и за още несъздадената тогава Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Оказа се обаче, че отдалечената от центъра сграда е на “Дивисима” ООД. Тя бе оценена на 1 893 313 лв. и в замяна фирмата трябваше да получи имота на ъгъла на бул. "Дондуков" и "В. Левски" за 1 758 300 лева. Чрез тази заменка "Дивисима" получава 1.3 декара от терена. Неин управител е споменатият вече Янко Иванов, който до януари 2005-а е бил председател на управителния съвет на Корпоративна търговска банка. Проблемът е, че през 2003-а същият парцел е даден на друга фирма – "Гондол", собственост на ливанския бизнесмен Газуан Шараф. "Дивисима" започва дългогодишна съдебна битка, за да получи и земята, тъй като на практика притежава само рушащата се постройка. В крайна сметка съдът отсъжда в нейна полза и тя става собственик на въпросните 1.3 декара. Останалите 7.5 декара досега бяха държавни, но срещу сумата от 658 870 лв., и те вече са собственост на Янко Иванов чрез другата негова фирма.
 

Областният управител на София Веселин Пенев ще се раздели с поста си, ако поисканата от премиера Бойко Борисов проверка докаже нередности при продажбата на бившите Царски конюшни. В петък (9 септември) Борисов и ГЕРБ поискаха оставката му и призоваха Реформаторите, чието назначение е Пенев, да го оттеглят.

 

 

Малко история

Внушителната сграда е разположена на площ от 8 декара на ъгъла на бул. "Княз Александър Дондуков" и бул. "Васил Левски". В нея някога са се намирали Царските конюшни. Тя е построена по времето на княз Александър Батенберг. По-късно там е съхранявана огромна част от автопарка на Фердинанд и семейството му. Към конюшнята е имало и специални сервизни работилници.

В началото на ХХ век към царския щал (конюшна) се създава и автомобилна служба. Известно е, че цар Фердинанд не бил почитател на ездата и предпочитал каляските, а след това и автомобилите. Тази страст била споделена и от синовете му, които впоследствие увеличили числото на колите.

Гаражът е изпълнявал и функциите на музей. Там можело да се проследи историята на автомобилите на царското семейство от Освобождението до 1944 година. Сред експонатите са били ландото на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, пакардът на княз Кирил, който той винаги управлявал сам, златна каляска от XVIII век в стил Луи ХVІ, файтонът на княз Александър Батенберг, каляска "Виктория" на Фердинанд с държавния герб, втора каляска "Виктория", поръчана специално за сватбата на цар Борис III и Йоана, "Мерцедес", модел от 1905-а, на Фердинанд, неговият "Майбах" и "Мерцедес", който цар Борис е получил като подарък от Хитлер.

След 9 септември 1944-а целият царски гараж е одържавен. За известно време превозните средства и всички други атрибути са прехвърлени към Българската кинематография – днешния киноцентър "Бояна". А през 1953-а са предадени в музея за историята на София. До 1986-а сградата на Царските конюшни е била паметник на културата и е попадала в списъка на защитените сгради. Дълги години в нея се помещаваше Катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст