ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роят се кандидатите за “Дондуков” 2

Минчо Спасов Татяна Дончева

Нови играчи се появиха на предизборната сцена. Татяна Дончева от "Движение 21" оповести през седмицата официално кандидатурата си за президент. Тя реши да атакува "Дондуков" 2, след като месец по-рано обяви, че партията й спира преговорите за общ кандидат с БСП, и определи избраника на столетницата ген. Румен Радев като кандидат на оръжейното лоби.

Докато номинацията на Дончева беше ясна, името на подгласника й беше изненада. Това е бившият царски депутат и ексшеф на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов.За да се яви тандемът на вота, "Движение 21" и НДСВ са подписали коалиционно споразумение миналата седмица, обясни за "БАНКЕРЪ" претендентът за вицепрезидент.  Двойката е подкрепена и от инициативен комитет, който се оглавява от юриста проф. Камелия Касабова. В комитета влизат още футболният треньор Пламен Марков, президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков, оперната певица Александрина Милчева, бившият шеф на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев, бившият кмет на Трявна инж.Стефан Данаилов, бившият военен министър Николай Свинаров, режисьорът Борис Панкин, кинорежисьорът Иван Ничев и др.

Спасов заяви, че се е решил трудно отново да влезе в политиката, но се опитва да е полезен на смел и честен човек като Татяна Дончева. По думите му най-характерното за двамата е, че не са крайни от гледна точка на политическия спектър. "Виждаме какви трансформации претърпя и лявото, и дясното. Лао Дзъ е казал, че много на Изток всъщност е Запад", разясни позицията им той.

Татяна Дончева пък каза, че разчита на широка обществена подкрепа. Според нея България има нужда от проверени водачи, а не от нови импровизации. Дончева открои като важни реформата в правосъдието, образованието и армията. Бившата социалистка предлага президентът да назначава и уволнява главния прокурор, за да носи отговорност. Освен това, ако бъде избрана, двойката им щяла да налага социален минимум за всеки гражданин, който да включва минималния доход за нормален живот и пакет от социални услуги. Не е нормално, смята тя, да има порцион за кучета в приютите, за бежанците в лагерите и за затворниците, а нормалните хора да не са спокойни и да не чувстват държавата свой дом.

"С Минчо сме извоювали някак си правото да не бъдем мразени от народа, след като, излизайки от парламента, продължаваме да водим политическа дейност с принципност и воюване за каузи", отбеляза още Дончева. Техният противник не били другите кандидати, а проблемите в държавата.

"Царят е информиран за намеренията ни, консултираме се с него често, чувстваме неговата подкрепа", допълни съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев.

Междувременно – след финални драми, Реформаторският блок официално обяви номинацията на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, а независимият депутат Велизар Енчев съобщи, че също влиза в битката за държавен глава в двойка с юристката от Плевен Биляна Грънчарова. "Реших да се явя на тези президентски избори още на 1  декември 2014-а, когато напуснах парламентарната група на Патриотичния фронт. Истинският патриотизъм означава да бъдеш последователен в обещанията, програмите си и в предизборната кампания. Не можеш с едни обещания и реторика да влезеш в парламента и на следващия ден да вършиш точно обратното”, изтъкна той. "Целта на нашата кампания са стотиците хиляди хора, които гласуваха за НФСБ, ВМРО и, забележете – "Атака". Тъй като тези две партии в последните две години, а "Атака" в последните два месеца, изневериха на избирателите и полегнаха в краката на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това не е автентичният и истински патриотизъм. Това е казионен патриотизъм“, продължи Енчев и покани на дебати кандидатпрезидентската двойка на Патриотичния фронт – Красимир Каракачанов и Явор Нотев. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст