ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Глоби за 2,7 млн. лева наложили данъчните по морето

НАП сграда

Масираните проверки на Националната агенция по приходите по родното Черноморие тази година са довели до налагането на глоби в размер на 2,7 млн. лева. Данните изнесе финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС. Общият брой на проверките по летните курорти възлиза на 15 224.

От справката може да се направи извод, че през лятото на 2016 г. данъчните са били значително по-активни. От данните на Националната агенция по приходите става ясно още, че размерът на наложените глоби в Бургаски регион е десетократно по-висок спрямо лятото на 2015 г. През периода май-август 2016 г. са извършени 4 938 проверки, а наложените финансови санкции възлизат на малко над 1,2 млн. лв. За същия период, но на 2015 г. са били извършени 1850 проверки, а наложените санкции са в размер на 117 700 лв.

Финансовият министър не прави коментар за драстичната разлика в работата на данъчната администрация в Бургаския регион. В пъти повече са извършените проверки на територията на Варненски регион през лятото на 2016 г. спрямо месеците май-август на 2015 г. В същото време обаче, няма почти никаква разлика в наложените санкции.

През лятото на 2015 г. са били извършени 1 896 проверки, които са довели до налагането на санкции за почти 1,2 млн. лв. За лятото на 2016 г. са регистрирани 8 149 проверки на данъчните, а наложените санкции са в размер на почти 1,5 млн. лв.

Оборотите на повече 1000 обекта по Северното Черноморие обаче са се покачили в пъти след засиления контрол на НАП от началото на летния сезон. Инспекторите от агенцията са извършили от средата на юни до края на август 7198 проверки, съобщиха от приходната агенция във Варна.

По време на контрола са констатирани 1098 нарушения на данъчното законодателство.

За неиздаване на фискален бон са съставени 376 акта. Актовете за установена разлика в касовата наличност са 624, а 81 от актовете са за други нарушения.

До края на август съвместни екипи на НАП-Варна и МВР са извършили 450 проверки по Северното Черноморие. Екипи следят за нелегална търговска дейност и извършват незабавни проверки при подаване на сигнали от служителите, осъществяващи дистанционно наблюдение на фискалните устройства и сигнали подадени от гражданите, уточняват от приходната агенция.При проверките са открили и 17 обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците са наложени санкции в размер до 10 000 лева. 16 търговски обекта са запечатани за срок от един месец заради груби нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.

Публичните изпълнители от НАП-Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 85 обекта, като са внесли в бюджета 53 590 лева, допълват от пресцентъра на НАП във Варна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст