ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петър Стоянов: Внушава се, че за всичко у нас са виновни демокрацията и ЕС

Петър Стоянов - предс. на СДС

Експрезидентът Петър Стоянов все още бил оптимист и вярвал, че потенциалът на България тепърва ще се развива, независимо от днешното стъписване. Това бяха неговите думи, цитирани от Нова тв. 

"У нас все още има грешен адресат. А именно – на хората упорито им се внушава, че виновни за всичко са демокрацията и Европейският съюз, което е една голяма глупост”, отсече той.

"Българите не успяха да се докоснат до един прилично изграден модел на демокрация, защото съвършена няма. Не успяхме да изградим демокрацията на просперитета, но за това не ни е виновна самата демокрация”, подчерта Петър Стоянов. Той изтъкна още, че бил в голяма степен разочарован от това, което се случва.

"Ние от доста време сме членове на ЕС и НАТО, а продължаваме да се държим като мост между тези две организации и Русия. Тази непрекъсната двойственост пречи да бъде събрана националната енергия, за да живеем един по-добър живот. За българите трябва да е съвсем ясно – без ЕС ще бъдем в много по-лоша ситуация. Казано още по-просто – ЕС може без България, но България не може без ЕС. За страната ни по-сигурен пристан от ЕС няма”, убеден е той.

"Предизвикателството, свързано с тероризма и бежанската вълна, не опира само до строене на огради, квоти и до бежански лагери. Става въпрос за един междуцивилизационен проблем и ЕС досега не се е сблъсквал с него. Трябва да се балансира между солидарността и капацитета на Съюза и възможността да побере още хора. Това е важният дебат, в който България трябва да участва”, коментира още Стоянов.

"Турция винаги ще си остане наш съсед. От тази гледна точка България винаги трябва да има ясна, балансирана и непредизвикателна политика по отношение на Турция. Засега го правим”, изтъкна той.

По повод предстоящите президентски избори Петър Стоянов коментира, че се правят дребни сметки за това кой по-рано или по-късно ще издигне своя кандидат, за да спечели няколко гласа повече. Според него обаче липсва големия дебат.

"Тази дребнавост ще се върне като бумеранг върху българските политици, защото това говори за едно подценяване на интелигентността на българския народ”, убеден е Петър Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст