ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хърватските консерватори печелят парламентарния вот

Андрей Пленкович хърватия избори

Консервативната партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на предсрочните парламентарни избори в Хърватия според най-новите резултати от преброяването на бюлетините, съобщи националната телевизия ХРТ.

Според неокончателни данни ХДО печели 61 мандата в 151-местния парламент. Народната коалиция, водена от Социалдемократическата партия, ще има 54 места, а партия "Мост" – 13 мандата в парламента.

Изненада на тези избори е коалицията, водена от партия "Жива стена", която печели 8 мандата, а партията на кмета на Загреб Милан Бандич може да разчита на 2 места в парламента.

Избирателната активност на предсрочните избори, които бяха произведени 10 месеца след предходните, е била 52,59 процента от избирателите с право на глас.

Дори да се потвърди преднината на ХДО, тя няма да й е достатъчна, за да може лидерът й Андрей Пленкович да състави правителство без подкрепа от други партии.

За управляваща коалиция няма да й стигнат и 12-те гласа на другата консервативна и реформаторска партия – "Мост", отбелязва АФП.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст