ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Бокова остава българският кандидат за ООН

Ирина Бокова

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви Борисов в началото на заседанието на правителство. 

Повод за коментара е информация от последните дни, че Ирина Бокова ще бъде заменена с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Дискусиите за малко не доведоха до избухването на международен скандал около ключовия пост.

През почивните дни медийни публикации отново разпалиха интригата около Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Според някои публикации германският канцлер Ангела Меркел е лобирала за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Във връзка с този скандал, Цветан Цветанов намекна, че в следващите дни ще има „определени новини". 

Според политически анализатори шансовете на Ирина Бокова – официалния кандидат на България за генерален секретар на ООН, изглеждат силно намалели след резултатите от четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност в петък и последвалите коментари на чужди дипломати и медии.

В петък проверката на подкрепата за 10-те кандидати показа, че Бокова остава пета със 7 "за", 5 "не" и 3 "без мнение" – влошен резултат спрямо предходния вот. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст