Делата за корупция срещу депутати, министри и магистрати не трябва да са в правомощията на СНС

лозан панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) – Лозан Панов, изрази несъгласие с предложението на Министерството на правосъдието делата за корупция срещу депутати, министри и магистрати да бъдат прехвърлени в Специализирания наказателен съд (СНС). Според него, това е опит да бъде заобиколен Софийският градски съд (СГС), който в момента единствен гледа такива дела. Коментара си Панов направи преди началото на първото заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след лятната ваканция.

Предложението за новите правомощия на Специализирания съд е част от промените в НПК, които са публикувани за обществено обсъждане. Съдия номер едно призова за сериозен дебат, преди окончателното решение: Вместо да мислим затова как да се преосмисли структурата на съдилищата, какъв е коефициентът на полезно действие на специализираните наказателни съдилища… Нали се върви в една друга посока – именно изземване на компетентност от един съд и преминаване към друг съд. Не би следвало промените в НПК да целят това в никакъв случай, беше категоричен Лозан Панов.

Той съобщи още, че екип от ВКС проверява всички факти и обстоятелства около изчезването на турския гражданин Фарук Бекташ, малко след като Софийският окръжен съд (СОС) го пусна под домашен арест – случай, който изкара на улицата десетки мотористи. Панов призна, че той е имал негативни последици за авторитета на съдебната система, защото лице, привлечено като обвиняем, е успяло да се укрие от правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст