Прокуратурата поиска седем, вместо три години затвор за шофьора, прегазил Ина Симеонова

Съд - Бургас

Вчера Апелативен съд-Бургас разгледа наказателно дело, образувано по жалба на  подсъдимия Мариян Ламбов, обвинен за смъртта на 27-годишната Ина Симеонова. Прокуратурата протестира съдебния акт на първа инстанция в частта за наказанието лишаване от право на управление на МПС, отбелязва Радио Бургас.

47-годишният Мариян Ламбов  е признат за виновен в това, че на 25 април 2015 г., около 10,20 ч. в гр.Бургас, на пешеходна пътека, на бул  „Тодор Александров“, в посока  пл. „Трапезица“, при управление  на товарен автомобил марка „Ивеко“, е нарушил правилата за движение и допуснал пътно транспортно произшествие с пресичащата пешеходна пътека тип „ зебра“ Ина Симеонова, и по непредпазливост причинил смъртта й.

На първа инстанция производството е минало по съкратената процедура. Бургаският окръжен съд е осъдил  Ламбов на7 години лишаване от свобода.  Съдът е редуцирал наказанието на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода. В съдебното заседание държавният обвинител пледира за увеличаване размера на наказанието „лишаване от права“ от три на седем години.

Адвокатът на частните обвинители настоя за присъда към максималния размер на предвиденото в закона наказание за това престъпление. Според повереника на пострадалото семейство става дума за особен тежък случай с висока степен на обществена опасност, както на деянието, така и на извършителя Мариян Ламбов. Той е професионален шофьор, а е допуснал поредица от тежки нарушение на правилата за движение по пътищата , които са довели до трагедията. Подсъдимият не се е съобразил с пешеходната пътека, не е направил нищо, за да избегне опасността в лицето на пресичащата жена, тръгнал е да заобикаля спрелите на пешеходната пътека коли, качвайки се на острова, разделящ пътното платно, след което ударил пострадалата.

Защитата поиска съдът да уважи жалбата на подсъдимия като намали наказанието, което да отложи за изпитателен срок от пет години.  Адвокатът изложи аргументи за 30-годишен стаж зад волана на Ламбов и само две нарушения през годините- за неправилно паркиране и липса на предпазен колан. По думите на защитника изолирането на подсъдимия от обществото се явява прекомерна репресия, която не би съдействала за поправянето и превъзпитанието му.

Съдът ще се произнесе с решение по делото в законовия едномесечен срок.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст