ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция официално поиска от САЩ арестуването на Гюлен

гюлен

Турското министерство на правосъдието е поискало от Съединените щати да арестуват Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти за опита за преврат на 15 юли, предаде Анадолската агенция.

Според информация от служители на ведомството Анкара е изпратила до американското министерство на правосъдието писмено искане за временно задържане на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г.

В искането за арест се твърди, че опитът за преврат от 15 юли е бил извършен по заповед на Гюлен и под негово командване.

"Наред с многото престъпления, извършени в нашата страна, това лице се издирва с искане за задържане и като човека, под чиито указания бе осъществен кръвопролитният опит за преврат на 15 юли 2016 г.", пише в текста.

Към него е добавена и заповед за задържане, издадена от анкарски съд във връзка с воденото от републиканската прокуратура в Анкара разследване.

Посочва се, че искането за временен арест се отправя въз основа на двустранна спогодба между Турция и САЩ за екстрадиция и наказателни дейности на престъпници

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст