ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кого лъже Клинтън?

клинтън

"Чувствам се прекрасно, днес е чудесен ден в Ню Йорк." С тези думи бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат-президент Хилари Клинтън се опита да омаловажи тревогите за здравето й. Инцидентът, при който тя напусна преждевременно честването на годишнината от терористичните атаки на 11 септември и буквално се свлече пред колата на охраната си, обаче повдигна въпроси, които се нуждаят от по-сериозен отговор.

Първият от тях е – дали здравословното състояние на 68-годишната бивша първа лейди ще й позволи да изкара мандата си в Белия дом, в случай че спечели изборите на 8 ноември?

Официалното съобщение за здравословния проблем на кандидатката, дошло от щаба й, бе, че тя страда от пневмония, като същевременно "прегряла" по време на церемонията на мястото на разрушения през 2001-ва Световен търговски център. И то би могло да звучи правдоподобно, ако не беше информационната завеса, спусната над здравословните проблеми на Клинтън по време на цялата й кампания.

Всъщност и двамата кандидати за Овалния кабинет – и Клинтън, и републиканският й конкурент Доналд Тръмп, са крайно пестеливи по този въпрос. През 2015-а те публикуваха отчети за здравето си, но те заемаха по две страници. За сравнение – съперникът на Барак Обама на изборите през 2008-а Джон Маккейн предаде тогава на медиите документ от 1000 страници.

Че нещо не е наред със здравето на Хилари Клинтън бе забелязано още преди няколко седмици, когато представители на републиканците обърнаха внимание на упоритата й кашлица. Тогава сътрудниците й обясниха, че бившият държавен секретар страда от сезонна алергия. След инцидента в Ню Йорк обаче личната й лекарка Лиза Бардак заяви, че два дни по-рано било станало ясно, че алергията й не е никаква алергия, а е пневмония и се нуждае от антибиотично лечение. Само че защо при такъв сериозен здравословен проблем тя е трябвало да се подлага на натоварвания? Отговорът, че събитие като честването на годишнината от терористичните атаки от 11 септември е от такава важност, че не може да бъде пропуснато, щеше да звучи убедително, ако не бяха по-ранните подобни инциденти. През август в американските медии се появи снимка, правена през февруари по време на кампанията на Клинтън в Южна Каролина, на която буквално я влачат по стълбището на къща, където се помещава щабът й. Обяснението, дадено впоследствие за обществеността, беше, че се е "спънала" на стъпалата.

Още по-рано, през декември 2012-а, стана известно, че Клинтън, тогава държавен секретар, е получила мозъчно сътресение след падане, този път в дома си. Като причина за падането бе посочено "обезводняване вследствие на стомашен вирус", но до 1 февруари 2013-а, когато постът й бе поет от Джон Кери, Клинтън не предприе повече нито едно задгранично пътуване.

Тази поредица от сходни инциденти, достигащи до медиите през няколко месеца, както и неособено убедителните им обяснения, оставят впечатлението, че кандидатката за Белия дом страда от някакъв постоянен здравословен проблем, който съзнателно е прикриван. Ненапразно сред несимпатизиращите й медии отвъд Океана постоянно се появяват слухове, че на Клинтън й остават месеци, ако не и седмици живот, но те на практика работят за нея, защото й позволяват с насмешка да ги опровергава, след като надживее поредния си "краен срок".

Едва ли здравето на бившата първа дама е наистина критически застрашено. При сериозни опасения, че тя няма да бъде способна да изпълнява президентските си задължения или дори да доживее до края на мандата си, елитът на Демократическата партия, включително и президентът Обама, който по всяка вероятност знае за здравето й повече от медиите, щяха да допуснат кандидатирането й. Освен ако не приемем някакви дълбоко конспиративни теории, предвиждащи преждевременното й отпадане и замяната й кой знае с кого.

Всъщност до момента щабът на самата кандидатка на демократите определяше като "конспиративна теория" въпросите около здравето й, повдигани от политическите й противници. Но както пише изданието "Политико", физическата слабост на Клинтън, уловена от камерите, превърна тези теории в легитимна тема от предизборната борба. Това най-добре пролича от реакцията на Доналд Тръмп. До инцидента от 11 септември именно той изтъкваше физическата непригодност на бившия държавен секретар за най-високия пост и настояваше тя да разкрие истината за здравето си. Сега, когато цяла Америка видя как тя се свлече пред колата си, милиардерът постъпи хитро – отдръпна се и джентълменски й пожела скорошно възстановяване.

Има друг проблем, с който Хилари Клинтън трябва сега да се справи, и той може да се окаже по-важен от физическия. Става дума за загубата на доверието към нея. След толкова мъгливи обяснения около състоянието си кандидатката за Белия дом ще трябва да убеди избирателите, че не крие нищо важно от тях. Коментаторът от Си Ен Ен и бивш президентски съветник Дейвид Акселрод формулира ахилесовата пета на кампанията й: "Антибиотиците могат да се справят с пневмонията. Какво обаче е лечението на нездравата й склонност към потайност, постоянно създаваща ненужни проблеми?"

Ако има нещо, което може да минира кампанията на Клинтън дори повече от физическите й неудачи, това наистина е усещането за неискреност, създавано у избирателите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст