Скок от 18% при нощувките и приходите от туризъм

море

Вече няма никакво съмнение, че 2016-а ще бъде най-успешната досега година за българския туризъм. Благодарение на редица геополитически събития страната ни бе предпочетена от много повече чужденци. Само през юли официалните места за настаняване с над 10 легла са отчели над 5.7 милиона нощувки. Това, според Националния статистически институт, е с 18.1 на сто повече спрямо 2015 година и дава сериозна заявка за рекорден сезон. 

Най-голямо е увеличението на нощувките в хотелите с 4 и 5 звезди – те растат с над една пета. Именно в тези места за настаняване са реализирани и 61.2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 23.3% – на българи. В хотелите с 3 звезди са осъществени 28.3% от нощувките на чужди граждани и 26.9% – на българи, докато в още по-малко луксозните (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10.5 и 49.8 на сто. Това показва, че нашенците масово спят в евтини квартири и семейни хотели, докато лъскавите хотели се пълнят предимно от чужденци.

Статистиката отчита, че гостите от чужбина през юли са били около 700 хиляди, докато българите, почиващи по морета са наброявали 455 хиляди. Общо пренощувалите през месеца лица се увеличават с 15.4% в сравнение със същия месец на 2015-а.

Подобрява се и общата заетост в хотелите, мотелите, къмпингите, хижите и другите места за настаняване с над 10 легла. През отчетния период те са били заети на около 60 процента – в хотелите с 4 и 5 звезди този показател стига 75.1%, в местата за настаняване с 3 звезди – 61.5%, а в тези с 1 и 2 звезди заетостта е само 40.3 на сто.

В резултат на всичко това приходите от нощувки през юли 2016 г. достигат 286.3 млн. лв., или с 18.0% повече в сравнение с година по-рано. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужди граждани – с 20.5%, така и от български – със 7.7 процента. Важно е да се отбележи, че според статистиката в приходите от нощувки са включени само сумите, заплатени от гостите, без допълнителните услуги на хотелските комплекси.

Очакванията са данните за август да бъдат още по добри. Неприятното е само това, че този небивал ръст в сектора трудно ще се повтори и догодина. Дори няма да е чудно, ако след разбирателството между Русия и Турция, страната ни отбележи спад в броя на посещенията. Което пък ще е първото намаление на този показател, защото дори по време на световната криза туризмът отчиташе положителни резултати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст