ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Измама докарва до фалит строители, работили с европари

прокуратура

Десетки български строителни фирми фалират след участие в големи проекти, финансирани с европейски средства. Схемата за измама се повтаря в цялата страна.

Един от случаите, този с водния цикъл на Силистра, е обект на внимание и от прокуратурата. Фирмите-изпълнители на обекта са от Дупница, Обзор, Шумен, Русе, Несебър, Радомир и с. Ясна поляна, а две от тях са от Сливен. Всички те чакат да им бъдат разплатени общо половин милион лева.

В момента фирмите са спрели работа, защото все още не са получили парите си. Едната е уволнила 11 от работниците си. „Имаме да взимаме фактурирани общо над 490 хил. лв. Работили сме една година, до септември-октомври 2015 г. До октомври имахме плащания, оттам нататък фирмите-възложители изчезнаха”, каза Йордан Ботушев, собственик на една от потърпевшите фирми.

Схемата се повтаря по същия начин и при Тотю Тотев от Сливен. Фирмата му чака още 37 хил. лв. за работата си в Силистра. Той се включва в проекта от септември 2014 до ноември 2015 г. Той се запознава с фирмата, която го е наела – „ПРК България” на обект в Сливен, след това го викат да работи и в Силистра. „Спряха да плащат около септември-октомври миналата година. До последно са фактурирали и казваха следващия месец”, казва Тотев.

Фирмата, която го е наела, е неоткриваема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст