ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Незаконната търговия с древни антики процъфтява в България

иманяри

Гърци, македонци, римляни, византийци, прабългари и траки са оставили на територията на днешна България съкровищата си, които стават плячка на "черните археолози" – иманярите, чиято незаконна търговия процъфтява, пише австрийският вестник Der Standard.

Безброй антики в балканската страна са буквално под открито небе, а оборудваните с металотърсачи иманяри са активни в национален мащаб. Въпреки наличието на строги разпоредби, законодателството срещу незаконната търговия се прилага рядко. Така че хиляди участват в нелегалните разкопки, упражнявайки "хобито" си без правни последици.

Дейността на крадците е подкрепена от най-новите технологии, а бързото разграбване се осъществява чрез използването на багери, камиони и дори трактори.

В България иманярите се страхуват от властите малко. Дори ако бъдат заловени, докато извършват незаконна дейност, разследванията обикновено завършват още в начална фаза. "Няма човек, който да е бил осъждан за получаване на крадени антики", оплаква се Костадин Костадинов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас.

За да бъде сложен край на незаконни разкопки, Костадинов наскоро прави предложение в парламента, съгласно което използването на металотърсачи в бъдеще трябва да имат право само държавните служители. Частната им употреба, подобна на тази на оръжията, трябва да бъде възможно само със специално разрешение. В противен случай България рискува да загуби ценни артефакти за историята си, убеден е директорът на музея.

"Иманярите са хуните на днешния ден. Те унищожават и премахват всякакви видове културно-историческото наследство на древни цивилизации", категоричен е Костадинов. А предложението му така и не получава отговор от страна на законодателната власт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст