ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България трябва да иска още пари от ЕС, заяви Кунева

Парламент Меглена Кунева

България трябва да се бори за допълнителни средства от бюджета на ЕС. Трябва да се отчита това, през което минава страната, правейки ядрената си енергетика емблема на безопасност, заяви вицепремиерът Меглена Кунева  в Брюксел по повод днешния доклад на Европейската сметна палата, цитирана от БТА.

Повод за коментара е докладът на Сметната палата, който представи днес преглед на изпълнението на програмите за закриване на старите съветски ядрени блокове у нас, в Литва и Словакия. Палатата препоръча след 2020 г. финансирането от ЕС на тези програми да бъде прекратено, като същевременно отчете, че отпуснатите досега европейски средства покриват само част от разходите.

"Разговорите по бюджета на ЕС след 2020 г. тепърва започват. Трябва да използваме всички аргументи, за да може общо България да получи повече средства. Безопасността бе причината да се стигне до тези разговори. Ние сме най-заинтересовани от въпроса за сигурността", уточни вицепремиерът.

Според нея ЕК дава възможност за смекчаване на икономическите последици от затварянето на реакторите с осигуряването на около 1,4 млрд. евро.

"Няма начин в цената на ядрената енергия да не се включва съхраняването на използваното ядреното гориво", допълни Меглена Кунева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст