ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Северна Корея изпита успешно ракетен двигател

ким чен ун изпитание

Северна Корея извърши успешно изпитание на нов и мощен ракетен двигател под ръководството на лидера на страната Ким Чен Ун, съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от АФП и Ройтерс.

Ким е наредил на учените да започнат подготовка за изстрелване на сателит, което да стане "възможно най-скоро". Изпробваният двигателят може да даде на КНДР "достатъчна способност за изстрелване на различни видове сателити, включително за наблюдение на Земята", съобщава севернокорейската агенция.

Ким Чен Ун е присъствал на изпитателния полигон и е наблюдавал тестването на ракетния двигател от нов тип, предназначен за изстрелване на геостационарен спътник. Той е похвалил учените и технолозите, които са успели да създадат този двигател "въпреки сложното икономическо положение в страната", посочва КЦТА. Вестник "Нодом синмун" публикува снимки на лидера, наблюдаващ изпитанието.

"След две години Корейската народнодемократична република трябва да разполага със собствени геостационарни спътници", е заявил Ким Чен Ун. Той е отбелязал, че космическата индустрия е важен показател за мощта на държавата и е призовал за активизиране на дейността по изучаване на околоземното пространство в рамките на разработената в страната петгодишна космическа програма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст