ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на ЕБВР: България да се справи с корупцията и да подобри съдебната система

Премиерът Бойко Борисов и президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти обсъдиха сътрудничеството  в стратегически проекти чрез „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ (Фонда на фондовете).

Властите в България е необходимо да се справят с корупцията, да подобрят съдебната система и да засилят административния си капацитет, за да привличат така необходимите чуждестранни инвестиции. Това заяви президентът на банката Сума Чакрабати в интервю за агенция Ройтерс след неговото посещение в нашата страна.

През първите седем месец на годината общите преки чуждестранни инвестиции в нашата страна бяха в размер на 990 млн. евро, като това представлява спад спрямо 1,15 млрд. евро през същия период на 2015-а година и далеч под инвестиции в рамките на 6-7 млрд. евро от преди глобалната финансова криза през 2008-2009 година, показват последни данни на БНБ.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да подкрепи плановете на България за създаване на регионален център за природен газ и ще осигури финансова подкрепа, ако проектът се окаже изгоден, каза още шефът на ЕБВР.  Той посочи, че България е разположена добре географски, за да бъде регионален газов хъб и предложи възможностите за експертиза на банката при оформянето на проекта, който се подкрепя от Европейската комисия.

Бихме искали да работим много добре с българската държава при опитите да определим кое ще сработи най-добре и същевременно ще успее да привлече чуждестранни инвеститори, сподели Чакрабати. В момента България посреща нуждите си от природен газ с внос от Русия, но изгражда газови връзки със съседните страни като Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, за да диверсифицира своите доставки.

София планира проучване на възможностите за регионален газов център за 1,5 млрд. евро в черноморското пристанище Варна, който да съхранява и транспортира газ от Русия и Каспийския басейн до Югоизточна и Централна Европа.

Ако предпроектното проучване покаже, че проектът е жизнеспособен, ние разбира се ще бъдем заинтересовани, особено с оглед на нашия опит в тази област. Мисля, че след това ще бъдем много, много здраво заинтересовани, подчерта шефът на ЕБВР.

В края на 2014 година  Русия отменен газовия си проект "Южен поток", който имаше за цел да транспортира руски газ по дъното на Черно море до България и след това към Централна Европа. Отмяната на "Южен поток" представляваше удар по България, която разчита почти изцяло на руски газ, отбелязва Ройтерс. На този етап Русия не поема каквито и да било ангажименти за предоставяне на природен газ за планирания във Варна газов хъб и неговият лимит ще бъде ограничен, ако българските власти не успеят да привлекат ценното руско гориво. Москва заяви, че ще обмисли идеята, но само ако има гаранции, че проектът няма да се срещне пречки, свързани с енергийните правила на ЕС.

ЕБВР вече увеличи своите инвестициите в България, окуражена от реформите във финансовия и енергийния сектор, като се очаква те да достигнат рекордните 530 млн. евро през настоящата година, посочи Сума Чакрабати. Той също така каза, че България вероятно ще получава и в бъдеще годишно около 200 млн. евро под формата на инвестиции в отговор на търсене на такива от регионалната икономика на страната.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст