ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трайчо Трайков: Искаме да се гласува по убеждение, а не под строй

Коалиция от партии Реформаторски блок се регистрира в ЦИК за участие в президентските избори на 6 ноември.

"Искаме да се гласува по убеждение, а не под строй", заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Според него най-големият им конкурент в предстоящия вот на 6 ноември е БСП. Той не пропусна да коментира изказванията на опонента си ген. Румен Радев и припомни, че това е човекът, който смята сътрудничеството с нашите евроатлантически партньори за равно на Ньойския договор.

По думите му Радев се изказва сякаш участва на конкурс за красота – че ще се бори за мир в Европа, света и с Русия, както и че това е човекът, пред чийто поглед е било стъпкано европейското знаме, а той е реагирал едва на следващия ден.

Относно учудването на президента Росен Плевнелиев от участието на толкова много генерали в президентските двойки, като че ли се готвим за война, Трайчо Трайков изтъкна, че не това е мотивът ген. Съби Събев да е част от кандидат-президентска двойка на реформаторите.

„Той е един много почтен, честен, евроатлантически ориентиран човек, с който аз имам чест да участвам заедно в екип”, защити вицето си Трайков и припомни, че именно военните първи са направили прехода към евроатлантическите структури и евроатлантизмът като ценност.

Трайков изказа съжалението си, че в полето на евроатлантизма засега няма конкуренция. „Лошо е да си самотен в тази ниша, но аз вярвам, че повечето хора в България искат да има ЕС, искат да пътуват свободно, да учат, където искат, да работят, където искат”, коментира Трайков.

Относно важността на президентските избори, кандидатът за високия пост се позова на президентските правомощия, които по думите му не са никак малки.
Трайков визира националната сигурност, гарантирането на върховенството на закона и правовия ред в България.

Относно поисканата от Каракачанов подкрепа на балотажа, Трайчо Трайков припомни, че все пак той е: "македонец от Македония, докато Каракачанов е от Русе" и на свой ред също поиска подкрепа на втори тур.

Във връзка с предстоящата кандидат-президентска кампания, Трайков заяви, че тя ще се основава на ценностите, които са важни за всички хора, независимо от убежденията. „За тези, които са с десни разбирания вероятно ще се припознаят в по-голяма степен с нас. В момента ЕНП и България имат десен кандидат”, заяви уверено Трайков.

Не бе подминато и изказването на руския депутат Пьотр Толстой, като Трайков заяви, че службите за сигурност трябва да дадат своя отговор. „Ако в България има останали служби, те да разберат кой е изкупил половин България, кой ще купи другата половина и след това да бъдат така добри да споделят с народа”, заяви той.

На въпрос налага ли се официално изявление, Трайков бе категоричен, ченякой от ранга на руския депутат, спокойно би могъл да му отвърне със същия аршин.
Относно днешният законопроект на МС за изплащане на реакторите за АЕЦ „Белене”, бившият енергиен министър бе категоричен, че за да се вземе цената на реакторите е необходимо сътрудничество в пълна степен на руската страна.

„Как да се осигури сътрудничеството на руската страна е въпрос на тактика”, коментира още той. Трайков постави въпроса дали плащането на голяма сума, предварително, ще е успешен ход. „Изразявам силна надежда, че хората, които взимат тези решения ще вземат всички фактори предвид”, уклончиво коментира той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст