ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Анализират” сделката за Дипломатическия клуб

След дъжд качулка. Този до болка познат модел на управление у нас потвърди за пореден път с изказването си вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. Той обяви, че се прави анализ за нуждата от законодателни промени след скандалната приватизацията на Дипломатическия клуб "Бояна". Вестник "БАНКЕРЪ" още преди два броя зададе няколко резонни въпроса: не е ли странно, че сделката беше предприета в най-отпускарското време в годината? Какво е наложило атрактивният имот да бъде "пакетиран" с още два, не по-малко апетитни – в кв. "Изток". Отговор така и не получихме отникъде.

Подозренията ни за "реден мач" се потвърдиха от факта, че уж трима са купили документацията, двама дори платили депозита, но на "търга" се явил само … един. Както още тогава съобщихме, това се оказва световнонеизвестната фирма "Ексклузив уеб дизайн" от Стара Загора, регистрирана преди по-малко от година с капитал от… 3 лева. Този сериозен "актив" е разпределен между трима младежи: управителката Ванеса Тодорова (на 21 години) и братята Димитър и Йордан Йорданови. От публикувания финансов отчет на дружеството към 31 декември 2015-а става ясно, че  "Ексклузив уеб дизайн" разполага едва с 1000 лв. в касата си, а отчетените му приходи за миналата година са цели … 2000 лева. Разходите му са 1000 лева. За всичко това информирахме нашите читатели още преди две седмици.

Това беше "спешно намереният" купувач на един от най-ценните държавни имоти в столицата – Дипломатическия клуб "Бояна". Той беше изтъргуван без каквото и да било наддаване за цена от 8.5 млн. лева. Недоумението ни, че е доста нелогично фирма  с 3 лв. капитал да изкупи такива скъпи имоти, изразени пред Агенцията по приватизация, бяха "разколебани" с аргумента, че когато фирмата победител подаде декларациите си за начина на финансиране на сделката, щели да изпратят информацията в Националната агенция по приходите и тя да се произнесе по въпроса за произхода на средствата за сделката, осигурени от старозагорското дружество. Още тогава казахме, че със сигурност отнякъде ще изплува дружество или финансова институция с подходяща финансова история, която ще финансира сделката, и тя ще стане от чиста по-чиста. На този етап обаче в Агенцията по приватизация все още не са внесени съответните декларации. Може би защото много високо се заговори, че сделката е подготвена, организирана и финансирана от КОЙ.

Членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол  Руси Статков (от БСП) изказа становище, че продажбата може да бъде атакувана в съда, ако бъде одобрена от контролния орган на приватизационното ведомство. Мотивите му за това изказване са, че процедурата нарушава Закона за приватизация, тъй като в списъка с държавните дружества, които не подлежат на продажба, фигурира и АДИС (Агенция дипломатически имоти в страната), която е собственик на имота досега.

Според Дончев обаче – по предварителната информация, която му дала агенцията по случая, вероятността проведената приватизационна процедура да е законна е 99 на сто. Това твърдят и от самата агенция, като казват, че във въпросния забранителен списък, включващ и обособените части от фирмите, които не трябва да се раздържавяват, не е посочена обособена част от АДИС – в случая Дипломатическият клуб.

Управляващите смятат, че продажбата на Дипломатическия клуб не застрашава останалата дейност и интересите на агенцията на външно министерство АДИС, която се занимава с обслужването на дипломатическия корпус на страната. А колкото до въпроса трябваше ли клубът да бъде продаден – отговорът им е категорично "да", тъй като поддръжката на този тип имоти само тежала на държавната хазна. В тези мотиви със сигурност има логика. Но организацията буди множество подозрения.

Дали изготвянето на поредния анализ за промяна в законодателната рамка ще предпази държавата от организирането на "сделки на промоция", ще бъде сериозен нормативен документ или просто начин да се отпусне "напрежението", е повече от неясно. Или по-скоро – меко казано, илюзия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст