ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите подкрепиха отпускането на заем на НЕК

Народно събрание

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на Националната електрическа компания.  От думите на премиера Бойко Борисов вчера стана ясно, че става дума за около 1.3 млрд. лева.

Министерството на енергетиката първоначално ще получи финансиране от 400 млн. евро. С тях то ще отпусне безлихвен заем на НЕК, за да се разплати с "Атомстройекспорт".

Една от причините държавата да бърза с погасяването на общото задължение от над 620 млн. евро е, че по него текат високи лихви, а другата е, че руската компания може да поиска несъстоятелност на НЕК.

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е предвидено възмездната финансова помощ да се предостави на НЕК след положително решение от страна на Европейската комисия.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че общо към 19 септември 2016 г. дължимата от НЕК сума по арбитражното решение е в размер на 628 957 596 евро. Дължимата лихва от 20 септември до 31 декември 2016 г. ще бъде в размер на 17 272 536 евро.

В гласуването участваха 140 народни представители, от които 132 бяха "за", двама гласуваха "против", а 6 се въздържаха. Депутатите от "БСП лява България" не участваха в гласуването.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст