ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Никой не ще пловдивското летище

Кандидати за “Летище Пловдив” сигурно ще се намерят след добавянето към концесията му и на пътническия терминал.

Концесията на летището в Пловдив отново се провали. До 20 септември, когато бе крайният срок за подаване на заявления за участие, не се появи нито един кандидат. Подобен развой беше доста изненадващ, тъй като предварително афишираният интерес към аеропорта наистина бе сериозен. Сред споменаваните имена бяха тези на най-големия турски летищен оператор TAV, както и на "Кьошдере груп" на бившия политик Ибрахим Кьошдере. От Китай пък се очакваше да се включи държавната компания "Чайна констракшън". Говореше се също за "Пампорово" АД на Цветелина Бориславова, стопанисващо едноименния планински курорт, разположен в близост до града под тепетата.  

От потенциалнит стопанин се изискваха минимални инвестиции от 35.2 млн. евро без ДДС за 35-годишния срок на концесията, 16.7 млн. евро от които през първите пет години. Изграждането на карго терминал се точкуваше допълнително. Концесионното възнаграждение включваше фиксирана част от 100 хил. лв. без ДДС годишно и променлива компонента – поне 5% от общия размер на нетните приходи. Освен това участниците трябваше да са извършвали сходна дейност в пет от последните десет години и да са управлявали международно летище, обслужило поне 1 млн. души на година, или 40 хил. тона товари. 

При предишния управленски мандат на ГЕРБ на концесия бе предложен само карго терминалът. Но въпреки че сроковете бяха удължавани няколко пъти, никой не подаде оферти и конкурсът бе прекратен. През 2009-а държавата инвестира 40 млн. лв. за изграждането на нов терминал. Аеропортът е със застроена площ от 5000 кв. м и в него са обособени централна публична зона със снек-бар и кафетерия, магазини, офиси на авиокомпании, туроператори, рент-а-кар, чейнджбюро, помещение за карго пратки и други. Наред с разширяването на перона беше изграден нов обществен паркинг, нова водоснабдителна и канализационна система, цялостно бяха реконструирани и модернизирани електрозахранването и осветлението. Година по-късно общините от региона създадоха фонд, за да субсидират индиректно полетите на нискотарифната Ryanair от летище Пловдив под формата на реклама. Заради разразилата се финансова криза обаче през последните няколко години летището изпитва сериозни затруднения.  Стигна се до съкращения на персонала и ограничаване на режима на работа. През 2015-а дори се стигна до парадокса самолет на Wizz Air да кацне аварийно на тъмен терминал. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст