ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парите на ЕС ще се използват за охрана на границата и за подпомагане дейностите на ДАБ

Филип Гунев

80% от 160-те млн. евро, договорени с ЕК за България, са за охрана на границата, а 20% – за подпомагане на дейностите на Държавната агенция за бежанци и на други институции, които биха имали и имат отношение най-общо за справяне с бежанската криза. Това каза по време на брифинг в парламента заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев във връзка с проектните предложение до ЕК за спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск.

Филип Гунев обяви, че брифингът му е във връзка с изказванията на БСП тази сутрин за това какво точно е поискала от ЕК страната ни за справяне с миграционния натиск. „Направих опит да предложа на колегите от БСП да ги запозная в детайли с така наречените апликационни форми, с това, което българското правителство е отправило като искане към ЕК, но те не проявиха интерес“, заяви зам.-министър Гунев. Той обясни, че причината така наречените апликационни форми да не бъдат поставени публично е, че все още са работен документ. „Политическата нетърпеливост явно избуя тази сутрин по телевизията“, добави той.

От тези близо 130 млн., които са 80% за справяне с миграниционния натиск, най-голяма част ще отидат за различни видове техническо оборудване, автомобили, различни системи за наблюдение на границата“, каза той и обясни, че въпреки строежа на ограда по границата и нови пътища са нужни много различни технически средства. По думите му, около 5 млн. евро отиват за текущата издръжка на служители по границата. Той припомни, че са командировани допълнително близо 800 души от армията и от „Гранична полиция“. „Всичко това ЕК вече изрази съгласие в предварителни разговори да подкрепи с такива текущи разходи“, коментира Филип Гунев. Той обясни, че около 45 млн. са предвидени за разширяване на двете най-важни системи, които помагат за охраняване на границата – едната е интегрираната система за граничен контрол. Той обясни, че 36 млн. евро са предвидени за закупуване на кораб за „Гранична полиция“. По думите му, другите около 35 млн. евро са за допълнителни дейности свързани с обгрижването на бежанците и нелегалните мигранти, а друга част са за разширяването на центровете от затворен тип. „От една страна са предвидени средства за допълнителен център за дирекция „Миграция“. Там са центровете, където се държат нелегалните мигранти и тези, които още не знаем какви са, преди те да бъдат върнати в страните на произход. Един такъв център допълнително е предвиден да бъде обособен.

Други средства са за центъра в Пъстрогор, който също да бъде обособен като център от затворен тип“, коментира зам.-министър Филип Гунев. Той обясни, че се предвиждат допълнителни средства за изграждане на три временни кризисни центъра. „Те са временни, те са мобилни, те ще се състоят най-вече от фургонни селища“, добави той и обясни, че ще бъдат осигурени 500 такива фургона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст