ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандал заради скъпо “ало” в зандана

Затвор

Затворник от Варна е дал под съд Министерството на правосъдието и иска от него 25 000 лв. обезщетение заради скъпите телефони, които е принуден да ползва зад решетките.

Бързаме веднага да кажем, че делото е прекратено от Варненския административен съд с мотива, че искът е неправилно заведен по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Според съда в случая не става дума за незаконосъобразна административна дейност на орган с власт, а за гражданскоправни отношения. Но случаят съвсем не е единствен – бързата проверка по сайтовете на съдилищата в страната показа, че има и други подобни дела, включително и заведени на различни основания – не по ЗОДОВ. А изходът от тях тепърва ще става известен.

За какво става дума в тези дела? От материалите по тях става ясно, че в цялата система на затворите от 2007 г. насам е въведена една специфична система за използване на телефонни услуги, наречена "Контел". В рамките на тази система всеки затворник получава карта, на която предварително са въведени десет телефонни номера, с които да поддържа телефонен контакт. Това е единственият начин за телефонна връзка на затворниците с техните близки, адвокати, приятели и ведомства от "външния свят" – джиесемите са поставени вън от закона, макар че във всеки затвор изобилства от такива апарати, внесени нелегално.

За да работи тази карта обаче, в нея трябва да постъпват пари. Защото правилникът за реда в затворите е категоричен: "Лишените от свобода провеждат телефонни разговори за своя сметка чрез телефонен апарат от доставчик на телефонни услуги, с който има сключен договор." Безплатни разговори се осигуряват само "по изключение" – при тежки семейни проблеми или спешни правни основания.

Доставчикът на телефонни услуги в затворите е един – "БиВифон България" ЕООД. Тази фирма всъщност представлява у нас немският холдинг "Телио", който от 1998 г. се занимава с разработка, инсталация и поддръжка на комуникационни системи и обслужва над 520 затвора в света, включително и у нас."БиВифон  България" ЕООД вече десет години доставя "алото" в нашите затвори. Фирмата има договор за това с Министерството на правосъдието, сключен без да е бил провеждан какъвто и да било конкурс през 2006 година. А през 2009 г. е сключено Рамково споразумение с номер 93-00-354/12.03.2009 г., с което са въведени цени на селищни и междуселищни разговори.

Точно в тези цени е основният проблем. Затворниците се оплакват, че те са в пъти по-високи от тези на другите налични оператори в страната. И твърдят, че липсата на алтернативен доставчик ги поставя в изключително неравностойно положение спрямо останалите българи, които не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Освен това се оплакват, че със завишените цени се препятстваха поддържането и съхраняването на семейните връзки и контакти с външния свят. Смятат, че с по-скъпата тарифа се нарушават техните права и им се нанасят морални вреди, за които искат обезщетения от правосъдното министерство.

Това е фонът, на който преди седмица-две се завъртя неочакван скандал: правосъдното министерство влезе в задочна медийна схватка с немския холдинг "Телио".

Всичко започна, когато от правосъдното министерство обявиха, че договорът им с българската фирма на "Телио" – "БиВифон България" ЕООД, е изтекъл на 16 септември и че държавата не смята  да го подновява, а ще обяви обществена поръчка за избор на доставчик на телефонията в затворите. Основният мотив, който от МП изтъкнаха за прекратяването на договора, е високата цена на разговорите.

От "Телио" пък разпространиха специално становище, в което написаха: "Абсурдно е да се харчат държавни пари, когато има чуждестранен инвеститор." И обясниха, че цялата инвестиция в затворите е била за тяхна сметка, а държавата не е похарчила и лев за телефонията на осъдените. Освен това немците обявиха, че още през август са предложили да намалят тарифите за разговори, но от министерството не са откликнали.

Медиите пък интерпретираха спора по всевъзможни начини – всяка според собствения си интерес и разбиране за законност и справедливост.

А истината е простичка: министерството има пълното право да прецени дали да прекрати или не който и да било договор, чийто срок е изтекъл. И пак министерството може  да реши дали да тръгне към обявяване на обществена поръчка за доставките на услуги в затворите.

От друга страна, от "БиВифон България" ЕООД пък имат реални шансове да спечелят такава поръчка, ако се включат в надпреварата. Успехът им ще зависи от условията, които ще предложат пред конкурентите. Включително и от цените на разговорите, които се очаква да паднат много при наддаването – така пък ще е защитен интересът на затворниците.

Но най на първо място стои интересът на данъкоплатеца. Защото в крайна сметка той, а не който и да било инвеститор ще трябва да изплаща вредите, ако министерството все пак бъде осъдено от затворниците заради скъпа телефония в местата за лишаване от свобода…

Всъщност, всичко в този казус май е просто въпрос на интереси….

 

 

Становището на "Телио"

В изявление на Министерство на правосъдието на Република България от 16 септември 2016 г. се казва, че договорът с "БиВифон България", официален представител на немския холдинг "Телио" в България, е прекратен на първо място заради твърде високите тарифи. Нашата категорична позиция е, че през цялото време на съвместна работа тарифите на компанията са следвали стриктно условията на договора ни с министерството.

Много пъти ние сме предлагали организиране на срещи с цел обсъждане на намаляване на цените. През месец август тази година изпратихме предложение за значително понижаване на цената, но така и не получихме отговор от министерството. Отново искам да подчертая, че ние и нашата компания предлагаме качество с доказана гаранция, 100% спазване на правилата в затворите и добри цени.

На второ място, министерството твърди, че трябва да бъде организирана открита тръжна процедура, защото в този бизнес са намесени пари от бюджетни средства. Това не е вярно. От 2007 г. насам и към днешна дата не са използвани никакви бюджетни средства, нито стотинка! Цялата инвестиция винаги е била единствено и само за сметка на "Телио". Отново: българската държава не е похарчила нито една стотинка в този проект, за нас сега звучи абсурдно да се влагат обществени средства, при положение че ние покриваме всички разходи. Единственото участие на българската държава е, че предоставя местата за монтаж на телефоните и поставя своите изисквания за качество и поддръжка, които ние винаги сме спазвали с немска точност.

Освен това очевидно министерството слага знак за равенство между една освободена от допълнителни такси висококачествена технология, доказана по цял свят – като нашата, и една базисна телефонна система – като предвидената за въвеждане.

Искам да подчертая, че за разлика от много други, нашите услуги не са единствено свързани с осигуряване на безпроблемни телефонни разговори, но са и в подкрепа на персонала и в съответствие със законодателството. Нашата комуникационна система и нейните продукти са прецизно и специално разработени за местата за лишаване от свобода.

С уважение,
Габор Немет,
Генерален директор на "Телио" за Централна и Източна Европа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст