ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС вдига играта на “всичко коз”

ІХ Конференция на ДПС Ахмед Доган

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ преди дни хвърли бомба в политическото пространство, като обяви, че почетният председател на партията Ахмед Доган би бил много подходящ кандидат за президент. В търсене на сензация някои медии веднага написаха, че ДПС ще издигне Доган за президентския вот. Получи се повторение на ситуацията отпреди няколко месеца, в която Меглена Кунева очерта профила на бъдещия кандидат на Реформаторския блок и даде за пример качествата на заместника си Найден Зеленогорски. Тогава журналистите, пък и някои анализатори разчетоха думите й като номинация на Зеленогорски.

"ДПС би подкрепило кандидат за президент, който се вписва в профила на Ахмед Доган", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ в Каолиново. Той подчерта, че ДПС се отнася много отговорно към изборите, но все още няма окончателно решение дали да подкрепи някой от другите кандидати, или да издигне собствена кандидатура. "Претендентът трябва да е изявен натовец, надпартиен, с богат политически опит, но да не се занимава с активна политическа дейност", обрисува образа Карадайъ. Попитан дали не описва Доган, той отговори: "Радвам се, че веднага разпознавате хора, които биха могли да бъдат кандидат-президенти на ДПС. Мисля, че г-н Доган би бил един добър кандидат-президент, но в ДПС има и още хора, които покриват тези критерии."

Карадайъ говори в условно наклонение и всъщност блъфира. Преди известно време той каза, че

ДПС няма да даде непотърсена подкрепа

което означаваше, че формацията чака оферти. Неотдавна пък – при откриване на новата сесия на парламента, той отбеляза, че Движението би подкрепило надпартийна кандидатура. Но пак не последваха покани за преговори. Така че със замесването на името на почетния председател Карадайъ всъщност пита: хайде, няма ли някой да потърси подкрепата ни. И това подканване сякаш се отнася най-вече за БСП, тъй като ген. Румен Радев се вмества в общи линии в описания профил.

И за да няма недоразумения в посланието, след като упрекна останалите политически сили, че неглижират предстоящите избори, Карадайъ направи и следното уточнение:

 

К-В на ПОДЛОЖКА

"Ние имаме самочувствието да можем да участваме във всякакви политически битки, включително и в президентската. Но едновременно с това си даваме сметка за наслоените предразсъдъци в обществото, така че се отнасяме много сериозно и отговорно към този процес."

Тоест можем да издигнем кандидат, имаме подходящи хора, но няма да го направим, защото обществото още не е узряло за тази стъпка, пък и напрегнатата международна ситуация, свързана с бежанците, исляма и тероризма, не благоприятства за такъв ход. Но сме насреща да дадем здраво рамо за победа на вашия човек.

"Новината", че Доган може да е кандидатът

на ДПС за президент, беше приета с почуда и недоверие от останалите политически сили.

 

НА ПОДЛЖКА К-В

"По-скоро не го приемам насериозно, на тези избори ДПС ще има трудната задача да си запази електоралното поле в битката с Местан. А иначе – всички тайно разчитат ДПС да им даде гласовете си при евентуален балотаж", коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Според претендента за "Дондуков" 2 на АБВ Ивайло Калфин

в ДПС обичали енигматичните послания

По думите му един политик като Доган, който присъства от 20 години, е тежка артилерия и е добре да се кандидатира. "Но опасността е друга – възраждането на редица разделения по различни линии. Не бива да го допускаме", смята Калфин. "Политическата тежест на ДПС се определя основно от резултата на парламентарните избори. Ако г-н Доган прецени, че негова кандидатура ще помогне на ДПС на парламентарните избори, ще се кандидатира. Те са умела политическа партия, която е работила с всички", каза още екссоциалният министър.

Да,

блъфът на Карадайъ има и друга цел

– да покаже на електората на Движението кой е истинският лидер, да го мобилизира и вероятно да предизвика ДОСТ да направи някакви стъпки, за да могат да си премерят влиянието. Ръководството на ДПС е наясно, че партията загуби дългогодишната си роля на балансьор в българската политика след отцепването на ДОСТ и едва ли ще си я върне вече. Но целта е да се покаже коя е автентичната формация, по-авторитетната сред етническите турци, на която могат да разчитат останалите политически сили. И най-вече левицата, която ще има нужда от съюзник в похода и битката за властта.

Според активните потребители на социалните мрежи обаче нишаните вече идвали откъм ГЕРБ – Борисов и правителството му раздавали пари от бюджета на общини, доминирани от ДПС, а по места вече имало и директни срещи между представители на Движението и на ГЕРБ.

Всъщност и

ДОСТ на Лютви Местан не е в цветущо здраве

Тя загуби набраната след скандала по Коледа миналата година инерция, когато действащият лидер на ДПС беше зрелищно изхвърлен от поста и формацията. Въпреки че след някои перипетии партията беше регистрирана от съда, но Местан загуби покровителя си Ахмет Давутоглу, когото турският президент Ердоган изненадващо отстрани от премиерския пост и лидерското място в Партията на справедливостта и развитието. След тази случка, а и след неуспешния опит за преврат и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче драстично намали активността си и опитите за намеса във вътрешните ни работи. Влияние вероятно е оказало и предупреждението на Бойко Борисов към Ердоган, че ще изгони дипломатическия им представител от страната ни. Според запознати с кухнята на ДОСТ влиянието на формацията се изчерпвало единствено в две общини в Кърджалийска област и в няколко изселнически организации. В момента тя се тресяла от скандали след драматичните събития в Турция и затоплянето на отношенията на Анкара с Москва.

Според изтекъл в интернет запис последният скандал станал на 13 септември на Изпълнителен съвет на ДОСТ. От него ставало ясно, че не всички в ръководството споделяли мнението на Местан, че в лицето на Реджеп Ердоган вижда "първия турски президент, избран пряко с вота на турските граждани". Ставало ясно, че в новата партия липсва идейна платформа и обща позиция по важни международни въпроси. Явно ДОСТ не може да намери своя политически облик, а Местан няма пълното доверие на партията си. При обиколките му из регионите много хора се дразнели от елитарното му поведение, високомерните му обноски и демонстрацията на скъпи костюми.

Че във формацията на Местан има напрежение показва и изявление пред кърджалийски сайт на основателя на правозащитната изселническа организация BAHAD и бивш неин председател Ешреф Кахраман. Той заявява, че не обича Ахмед Доган, но електоратът не трябва да бъде разединяван. По думите му активисти на ДОСТ просят пари от Ердоган и говорят, че репресираните от Белене са с тях. Според наблюдатели пък именно афиширането на връзките му с Ердоган играе по-скоро негативна роля, отколкото позитивна, както самият Местан се надяваше. Именно поради тази му зависимост ДОСТ е в изолация и всички политически сили старателно избягват контакт с нея.

Нито една партийна централа не иска партньорство с тази формация, това ще важи и за президентските избори. Което прави бъдещето на ДОСТ неясно. При това положение партията едва ли ще тръгне да издига свои кандидати за президент и вицепрезидент. Местан също знае много добре, че българите не са готови за такова нещо. А гласовете на изселниците ни в Турция изобщо не са сигурни, нито достатъчни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст