ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въздушни удари на сирийски и руски самолети над Алепо

сирия примирие

Сирийски и руски бойни самолети извършват интензивни въздушни удари срещу контролираните от бунтовниците райони в Алепо, след като правителствените сили обявиха началото на офанзива за превземането на тези райони, които им се изплъзват от 2012 г., съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

В изявлението се казва, че най-малко 30 въздушни рейда е имало през изминалата нощ и днес сутринта. При обстрела са загинали най-малко трима души.

Споразумението за спиране на огъня по инициатива на Москва и Вашингтон изтече в понеделник и всички страни се обвиняват взаимно, че са го нарушили и че са попречили на доставките на хуманитарна помощ в обсадената от режима част на Алепо.

Вчера заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков каза, че Москва отхвърля идеята на американския държавен секретар Джон Кери за "приземяване" на руските и сирийските самолети в Сирия.

По-рано Кери предложи пред Съвета за сигурност на ООН Русия и Сирия да преустановят полетите на самолетите си над зоните в Сирия, в които се водят сражения. Той каза, че това е последен шанс да се спаси споразумението за прекратяване на огъня и да се намери начин за спиране на клането в Сирия. Според Рябков това предложение няма да свърши работа.

"Планът на Кери няма да заработи. Най-малкото, докато не само САЩ, но и други страни в този процес не дадат гаранции, че онези групировки, оставащи убедени, че войната е единственият начин за разрешаване на сирийския проблем и че насилието е единственият начин за свалянето от власт на Башар Асад най-накрая приемат да не използват сила, каза Рябков", цитиран от РИА Новости.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст