ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция предлага да превземе столицата на “Ислямска държава”

Реджеп Ердоган

Турция иска да се присъедини към САЩ във военна операция за изтласкване на "Ислямска държава" от сирийския град Ракка, стига те да изключат от военните действия силите на кюрдските бунтовници, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Членката на НАТО Турция, която е част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", преди месец помогна на бунтовниците от Свободната сирийска армия да отнемат от джихадистите град Джараблус. Анкара обаче е против подкрепяната от САЩ кюрдска Партия на демократичния съюз и нейната милиция заради проблемите с кюрдите, с които се бори в собствената си страна.

"Нашият външен министър и военните власти обсъждат със САЩ въпроса за Ракка. Ние споделихме с тях нашите условия", каза Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от Ню Йорк, където говори пред Общото събрание на ООН и се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън.
Ердоган каза, че за Турция е важно да действа заедно със САЩ и ако Вашингтон не намесва в действията си кюрдските сили, битката за Ракка може да бъде обща.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст